George Purcaru – seismolog

George PurcaruSeismolog de renume internaţional, născut la 22 martie 1939, în comuna [intlink id=”325″ type=”category”]Budişteni[/intlink], din judeţul Argeş.
Anii copilăriei şi adolescenţei şi-i petrece la Tecuci. Aici a frecventat Şcoala Elementară nr. 1 şi Liceul de băieţi „D. A. Sturdza”. In perioada 1955-1960 urmează cursurile Facultăţii de Matematică a Universităţii din [intlink id=”21″ type=”category”]Bucureşti[/intlink]. îşi susţine doctoratul în filosofie-ştiinţele naturii.    A lucrat la Centrul de Cercetări Geofizice al Academiei din Bucureşti (1961-1974). De două decenii, activează la Institutul de Meteorologie şi Geofizică al Universităţii „J. W. Goethe” din Frank-furt/Main, Germania, unde susţine şi un curs de predicţia cutremurelor.   A înfiinţat şi conduce grupul Metode şi Algoritmi de Predicţie al Comisiei Europene de Seismologie. Totodată, este membru al Comisiei de [intlink id=”745″ type=”category”]experţi [/intlink]pentru Evaluarea Predicţiei Cutremurelor din cadrul Consiliului Europei.    A obţinut rezultate şi formule fundamentale în ştiinţa cutremurelor, a realizat o nouă clasificare a cutremurelor (1982), a introdus scara de magnitudine ME=(1978), a construit primul model pentru predicţia cutremurelor din România bazat pe interpretarea datelor istorice (1974), a introdus o nouă metodă teoretică probalistică pentru predicţia unui cutremur.
A întocmit şi publicat, în 1982, prima hartă de predicţie pe termen lung a cutremurelor puternice viitoare din Europa, iar în 1986 a prevăzut, împreună cu un grup de cercetători americani, prima predicţie de [intlink id=”801″ type=”category”]succes [/intlink]a cutremurului cu magnitudinea 8, din 10 iunie 1996.
Este autorul a peste o sută de lucrări ştiinţifice apărute în revistele de specialitate din România şi din străinătate.
Este membru al mai multor societăţi de geofizică (seismologie) din Japonia, S.U.A. şi Europa Occidentală (EGU, ESC), iar din anul 1995 şi al Academiei de Ştiinţe din New York.  Sursa foto: RĂZVAN VÂLCĂNEANȚU