Tecuciul în documente și publicații - 2015 - mica

Tecuciul în documente și publicații. O carte lansată la Biblioteca Municipală „Ștefan Petică“

În după amiaza zilei de 1 septembrie 2015, la Galeria de artă a Bibliotecii Municipale „Ștefan Petică“, în cadrul activităților prilejuite de sărbătorirea a 580 ani de la prima atestare documentară a localității, a avut loc lansarea cărții lui Ștefan Andronache „Tecuciul în documente și publicații. De la 1 septembrie 1435, la 31 decembrie 1900“.

Manifestarea a fost deschisă de Daniela Grigoraș, directoarea instituției de cultură, care a subliniat importanța acestei zile pentru tecuceni și a scos în evidență câteva din meritele autorului.
Profesorul Cezar Ungan de la Colegiul Național „Spiru Haret“ a prezentat într-un mod deosebit de atractiv conținutul cărții punând accentul pe importanța și beneficiile acestei prețioase culegeri care adună, pentru prima dată la un loc, o diversitate de documente din epoci diferite, precum și articole, rapoarte sau informații preluate din publicațiile din secolul al XIX-lea. Acesta și-a exprimat convingerea că lucrarea care reconstituie 465 de ani din viața așezării va stârni intersul celor pasionați de cercetarea trecutului multisecular al Tecuciului, ea putând sta foarte bine la baza elaborării unor viitoare lucrări de masterat și doctorat.

După ce a mulțumit tuturor factorilor responsabili (Primărie și Consiliu Local) care au făcut posibilă tipărirea demersului la care a trudit mai bine de două decenii, Ștefan Andronache s-a referit mai întâi la motivele care l-au determinat să investigheze fondurile arhivelor și bibliotecilor din județ, de la Iași sau București, mărturisind că, în ciuda unor dificultăți, s-a lăsat călăuzit întotdeauna doar de dorința de a le oferi concitadinilor săi posibilitatea cunoașterii cu adevărat a trecutului acestui oraș.

În intervenția sa, autorul a ținut să menționeze câteva din evenimentele memorabile din viața localității mai puțin cunoscute, cât și personalitățile locale ce au avut o deosebită contribuție la dezvoltarea și afirmarea urbei cu mai bine de o sută de ani în urmă. Aducând în discuție și indicele de nume, prețiosul auxiliar de la urma volumului, a atenționat că, în contextul acestuia, Tecuciul ca localitate, dar și ca fostă reședință de județ, are un loc privilegiat, existând aici o multitudine de ramificații ce permit cititorului să acceadă ușor la zonele de maxim interes. Ar fi bucuros dacă lucrarea tipărită (în 250 exemplare, la editura GraphoPress) ar deveni o sursă de informații pentru tinerii pasionați de istoria locală, pentru cercetătorii care se vor implica în redactarea unei noi Monografii a orașului Tecuci.

În încheiere, multora din cei interesați de cartea lansată, Ștefan Andronache le-a oferit autografe urmând ca participanții la eveniment care nu au apucat să intre în posesia ei să să o primească ulterior.
Cu acest prilej s-a prezentat în premieră și un film special dedicat Tecuciului subvenționat de Fundația „Pelin“.

Manifestarea s-a bucurat de prezența autorităților locale, a oamenilor care lucrează în cadrul instituțiilor de cultură, a unor profesori, scriitori și pensionari.

Cronicarul tecucean

Tecuciul în documente și publicații - 2015

Tecuciul în documente și publicații
Stefan-Andronache

 

2 thoughts on “Tecuciul în documente și publicații. O carte lansată la Biblioteca Municipală „Ștefan Petică“

 1. Buna seara.
  Viorel Iancu Va saluta cu drag din Bucuresti, cu urari de sanatate.
  Am adunat si mai adun materiale despre asezamintele monahale(foste si existente)de pe teritoriul actual al judetului Vrancea.
  Cautandu-l pe Ion/Iacov Antonovici, am dat peste interesanta lansare de carte, de Ziua Tecuciului, a Dlui Prof. Stefan Andronache.
  Numai Sanatate si Felicitari pentru munca depusa de distinsul profesor.
  DORESC SA STUDIEZ ACEASTA LUCRARE.

  VIOREL IANCU, 0216362228 SAU 0735559133

Comments are closed.