Remember | Au început lucrările la centura de sud-vest a Tecuciului
Vineri 8.iunie.2012, s-a dat în mod simbolic startul lucrărilor la centura ocolitoare care va face legătura între DN 24 şi DN 25, un tronson de cca. 7 km, cu o valoare de 11.4 mil. euro fără TVA. Compania portugheză Soares da Costa, câştigătoarea licitaţiei, a subcontractat pentru realizarea lucrărilor firma gălăţeană Atlas.
Începând de luni va sosi la Tecuci şi restul personalului cu toate echipamentele pentru a lucra la parametrii corespunzători. Pe tema variantei de ocolire a avut loc o conferinţă în biroul primarului Eduard Finkelştain. Au participat doi reprezentanţi ai firmei Atlas – Ovidiu Cernega, preşedintele consiliului de administraţie, şi şeful de şantier Dan Antimie; un reprezentant al Companiei Naţionale de Drumuri – Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi (DRDP) care va superviza lucrările şi deputatul Mircea Toader.
Ovidiu Cernega a făcut o scurtă prezentare a ceea ce va însemna centura şi a menţionat că a avut loc o campanie de angajare şi recrutare de personal din Tecuci (“Până acum două săptămâni personalul recrutat şi cu forme la Atlas era în jur de 30-35 urmând ca odată cu avansarea lucrărilor să suplimentăm până la 60 de persoane”). “Proiectul urmează să se desfăşoare pe o perioadă de 18 luni dar facem eforturi alături de firma portugheză pentru a găsi soluţiile tehnice care să conducă la reducerea termenului la 12 luni”.
Reprezentantul DRDP Iaşi a precizat că decizia de expropriere (200.000 mp teren) a fost emisă la 5 iunie iar ca urmare ordinul de începere a lucrărilor a fost emis către Soares da Costa şi Atlas. “Mă bucur că am ajuns la acest moment după o perioadă îndelungată în care am făcut demersuri ca visul acesta al tecucenilor dar şi al Companiei Naţionale de Drumuri să se materializeze.
Acest proiect ne ajută cu atât mai mult cu cât partea de centură existentă, amplasată pe relaţia E581, are în multe situaţii valori de trafic chiar mai mici decât traficul existent pe relaţia DN 24 şi DN 25. Valorile de trafic sunt mari în special pe traficul greu întrucât pe aici se merge spre porturile Galaţi şi Constanţa. Mulţumesc doamnei ministru Anca Boagiu pentru că a ajutat proiectul în două momente… legătura pe care am avut-o prin domnul deputat Mircea Toader ne-a ajutat ca acest proiect să devină realitate”, a spus primarul.
Şeful de şantier a declarat că potrivit normativelor îmbrăcămintea asfaltică trebuie să reziste minimum 7 ani. Participanţii şi reprezentanţii firmei portugheze care nu au reuşit să ajung la timp pentru a lua parte la conferinţă s-au deplasat apoi în partea de sud, spre ieşire unde acţionau două utilaje ale Atlas.
Iată că astăzi, după mai bine de 10 ani, 28.dec.2022 șoseaua de centură a Municipiului Tecuci a fost deschisă circulației. Vezi mai jos un video de la acest eveniment.
CU SUBCONTRACTAREA DE LUCRARE A CENTURII OCOLITOARE NU PREA IESE CALITATE.FIRMA PORTUGHEZA CASTIGA FARA SA MUNCEASCA 50% SI FIRMA GALATEANA 50% CU MUNCA.DECI DE AICI REIESE CA, CU 6 MIL.DE EURO NU AVEM NICIO CALITATE LA LUCRARI CAT SI COMPOZITIA DE MATERIAL CALITATIV ESTE MULT DIMINUATA(VEZI CENTURA DE LA LUKOIL).CONCLUZIE:CEL CARE A CASTIGAT LICITATIA DE EXECUTIE TREBUIE SA LUCREZE LA ACEASTA CENTURA NU SA O DEA LA ALTII CU BANI PUTINI PENTRU A LE RAMANE LOR BANII IN BUZUNAR.S-A VERIFICAT ASA CEVA ?LUATI MASURI SAU VERIFICATI PAS CU PAS LUCRAREA SA NU DEA BULEALA CA LA IGO.
Mie scarba de spagari astia din primarie care acorda licitatie fara sa puna niste reguli clare,nu ai voie sa subcontractezi lucrarea ,garantie 10 ani minim, pai dak va uitati la centura ocolitoare spre iasi vedeti ca deja dupa cativa ani au aparut diferente ,intre unele poriuni ale asfaltului,se face munca de mantuiala ,cu subcontractori, cei care ajung sa faca lucrarea adik cei de la atlas oameni lor angajati sunt cu salariile in urma de 30 de zile ce credeti voi ca fac calitate ?? dak oameni aia sunt neplatiti ?? va spun eu NU vor face calitate si nici nu se va termina lucrarea in 18 luni[nu 12 cum vrea jidanul] cred ca va dura 2,5 ani ,,,, mai vorbin noi pe tema asta peste 1 an
Asa merg toate la noi. Statul incepe o investitie si aloca niste fonduri. Pana aici toate bune si frumoase. Dar de aici incepe telenovela. Firma care castiga (in urma unei negocieri murdare in culise) primeste banii din care da pana la 25 % poate si mai mult la “claca investitoare” (ministri, deputati, primari, s.a.m.d.).Apoi fiid o firma din afara (trebuie straini ca noi romanii suntem prea prosti sa facem noi de capul nostru asa ceva si de aia trebuie sa fim dusi de nas de straini), dupa ce scutura 50% din suma ce ramane (dupa darea spagii), subcontracteaza o firma locala( ca doar n-o sa vina aia din strainezia sa faca lucrarea)si da ce mai ramane din bani acesteia sa execute munca propriuzisa. Bani din care trebuie materia prima (neaparat la supra pret ca doar si acestia la randul lor plusul ala de-l platesc peste pretul pietei se intorc inapoi la patroni ca spaga)salarii la oameni, si alte consumabile si cheltuieli neprevazute.
Si uite asa v-am prezentat un caz simplu de subcontractare, ca poate nu stiati ca sunt altele si mai complexe.
Toate astea ca sa nu va mai intrebati de ce se aloca fonduri colosale pentru proiecte si ne alegem cu lucrari si servicii de proasta calitate facute cu marfa ieftina
Mai frate, da cum …. a ma-sii se face ca tot ce misca in tara asta se face doar prin subcontractare. Cum mama dracu’ scapam de treaba asta? E o mizerie. Adica firma aia spaniola, dupa ce aduna toata carnea de pe ciolanul alocat, le arunca celor de la Atlas doar pielita si zgarciurile si “Na frate fa sosea”. Pai la urma o sa ne trezim ca lucrarile inainteaza greu, ca asfaltul o sa fie de o calitate de la foarte proasta in jos si de ce nu sa auzim ca va trebui o suplimentare a fondurilor, ca de n-au cu ce cumpara materia prima la supra pret de la nu stiu ce bisnitar spagar. Vai de capul nostru cu sistemul asta cine naiba l-a inventat.
In princiupiu,sunt de acord cu dumneavoastra…cu cateva completari…Centura este un lucru bun care ni se intampla noua, tecucenilor! Vorbeam intr-unul din articolele anterioare despre Consiliul Consultativ al Tecucenilor… vedeti, daca si noi, cei care in afara de a le da voturile politicienilor, am fi “consultati”, adica ni s-ar cere parerea… macar in probleme de asa mare importanta cum este o centura rutiera ocolitoare a Tecuciului… cred ca alta ar fi fost situatia… printre noi, tecucenii, se gasesc multe minti sclipitoare, care pot oferi solutii celor pe care i-am ales sa ne reprezinte… noi avem nevoie de transparenta, nu de opacitate decizionala… si de ce nu, si cei pe care i-am ales ar avea nevoie sa manifeste aceasta transparenta deplina… nimeni nu i-ar mai acuza ca “fac si dreg”, asa de capul lor… Oricum, terminarea constructiei aceste variante rutiere ste, repet, unul din cele mai bune lucruri care ni se poate intampla, noua, tecucenilor… ca de constructie se va ocupa o firma din Portugalia… care de fapt nu se va ocupa, ci “va pasa paraîndărătul” pe unde va pe la Galati sau Braila, via Tecuci… asta este o alta problema… un semn bun este ca se cauta “ceva” forta de munca si prin Tecuci… chiar daca, zic eu, prea puţină faţă de amploarea lucrării…oricum, “se mişcă”… ceva… şi asta nu-i rău de loc… părerea mea…
Stimate domn Parerolog de Tecuci, in comentariile postate de mine nu am contestat faptul ca “se face a 2-a centura ocolitoare” ci modul in care se va executa. Am tot respectul pentru dumneavoastra si pentru activitatea intensa de pe site. Lucrarea in sine, de la idee, la proiect si pana la contract e un lucru bun. Contractul si treaba asta cu subcontractarea sunt de contestat, ceea ce am si facut in comentariile anterioare. Cat despre lucrarile propriuzise si modul in care se vor desfasura, vom vedea de acum incolo. VA salut respectuos.