Site icon TECUCI online

Clubul copiilor și elevilor din Municipiul Tecuci

Clubul copiilor si elevilor din Municipiul Tecuci

Clubul copiilor și elevilor din Municipiul Tecuci, Str. Galați, nr. 11

   Vila în care funcționează de peste cinci decenii Clubul copiilor mai înainte fusese sediul Prefecturii județului Tecuci.

    Inițial, clădirea – construită în ani 1920 – 1921 fusese proprietatea av. Ioan E. Șendrea. Pe 17 octombrie 1923, Comisia Interimară a județului avea să o cumpere pentru instalarea birourilor administrației teritoriale, plătind pentru imobil cât și pentru terenul de 8.000 mp, plantat cu pomi roditori, suma de peste două milioane lei.

    În documentul legat de această tranzacție se fac următoarele mențiuni:  „corp principal făcut din beton, având 2 m fundament, 1/60 soclu, compus din 12 camere, un antret și două balcoane cu 3 intrări separate toate cu parchet pe jos (…) învălit cu țiglă, în stil românesc și pictat cu motive bisericești vechi“.

    Fațada frumoasei vile în stil neoromânesc dădea, cândva, spre un parc englezesc amenajat în mod special, dar care a dispărut cu mult înainte de instalarea clubului. Colțul nord-estic, care corespunde întrutotul configurației salonului pentru oaspeți din interior, ne trimite cu gândul la imaginea unui turn, având în vedere faptul că, deasupra, a fost improvizată și o terasă-balcon protejată de o copertină pentru destindere, implicit pentru admirarea priveliștii citadine.

    Intrarea principală este cu siguranță partea cea mai reușită a acestei construcții.  Foișorul care o marchează atrage atenția nu numai prin elementele decorative, ci și prin stâlpii de inspirație populară.

    Trebuie să precizăm că imediat după terminarea acestei construcții, intrarea în curte se făcea pe sub o poartă din lemn în stil românesc care a dispărut cu timpul.

Sursa: Ștefan Andronache, Ghid Turistic 2016

Clubul elevilor si scolarilor Tecuci_curtea interioara

Exit mobile version