loader image
Locuitorii din satul Podoleni, comuna Barcea, știu să-și omagieze eroii - 1

Locuitorii din satul Podoleni, comuna Barcea, știu să-și omagieze eroii

Tecucenii în anul Centenarului Marii Uniri – Locuitorii din satul Podoleni, comuna Barcea, știu să-și omagieze eroii

Anul Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 continuă să ne ofere autentice surprize. La Tecuci, dar și în localităţile din preajmă, au avut loc sau continuă să se desfășoare demersuri religioase și cultural-artistice adecvate.

Recent mi-a fost dat să fiu invitat de părintele George Chiriță de la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ din satul Podoleni, comuna Barcea, la o manifestare emoționantă închinată eroilor din localitate care și-au jertfit viața în timpul Războiului de Reîntregire, dar și preotului-poet Alexei Mateevici din Basarabia care, aflându-se pe linia frontului, a slujit aici în iarna anului 1917.

Pentru început, în interiorul sfântului locaș, PC părinte Gheorghe Joghiu împreună cu un sobor de preoți au ținut o frumoasă slujbă de pomenire a fiilor localității care au luptat pentru apărarea, eliberarea sau întregirea țării, precum și a lui Alexei Mateevici de la a cărui naștere s-au împlinit în anul acesta 130 de ani. Menționăm faptul că din Podoleni, el a trimis pe 12 martie 1917 și cea mai lungă scrisoare (din cele 12 expediate de pe frontul din România) soției sale aflată la Chișinău.

Enoriașii de toate vârstele și oaspeții veniți din împrejurimi au asistat, apoi, la dezvelirea și sfințirea unei plăci comemorative așezată pe zidul dinspre miazăzi al bisericii în semn de „omagiu adus făuritorilor României Mari“ și preotului basarabean.

Partea a doua a manifestării de la Podoleni, care s-a desfășurat în interiorul Casei praznicale, a inclus un program artistic susținut de elevi ai școlilor gimnaziale din Barcea, Movileni și Liești. PC părinte protopop Gheorghe Joghiu a evocat faptele de arme ale bravilor ostași români din anul 1917 și contribuția preoților mobilizați pe front care au fost întotdeauna alături de aceștia ridicându-le moralul sau alinându-le suferința. În încheiere, s-a proiectat un videoclip cu caracter documentar ce a reconstituit evenimentele petrecute pe aceste meleaguri cu peste o sută de ani în urmă avându-l ca personaj principal pe Alexei Mateevici.

Atât oamenilor din sat, cât și copiilor, biserica le-a oferit pachete întru veșnica pomenire a eroilor omagiați.

Text și fotografii: Ștefan Andronache

 GALERIE FOTO EVENIMENT