Manifestarea la Tecuci dedicată Anului omagial al satului românesc
Din inițiativa Protoieriei Tecuci și cu sprijinul Casei de Cultură din localitate, în după-amiaza zilei de 24 noiembrie 2019, în sala de Spectacole „Ioan Petrovici“ din Tecuci, s-a desfășurat o manifestare complexă dedicată satului românesc.
În foaierul așezământului de cultură, pictorul Mircea Cojocaru a expus o suită de lucrări inspirate din viața și tradițiile specifice așezărilor rurale.
Pe scena inspirat împodobită cu obiecte de artă populară (țesături, cusături, mobilier etc.) din zona de sud a Moldovei s-a reconstituit atmosfera unei șezători de la țară la care au fost antrenate câteva țărănci din comunele Liești și Ivești.
După cuvântul de deschidere al părintelui Protopop Gheorghe Joghiu, vreme de două ore, au evoluat pe scenă mai multe formații artistice apreciate din parohiile Protoieriei.
Programul a debutat cu prestația fluierașilor și grupului vocal „Doina mândreană“ din Brătulești, precum și cea a solistei Crăciun Andra.
A urmat recitalul cântăreței Răduc Georgiana din comuna Movileni, o binecunoscută și apreciată solistă de muzică populară din județul Galați.
Părintele Vasile Ionel de la Biserica „Sf. Gheorghe“ din Ivești a adus un omagiu unuia dintre înaintașii săi, preotul Igor Jechiu, reputat colecționar, bibliofil și cercetător care a avut contribuții remarcabile la dezvoltarea culturii naționale.
Grupul vocal alcătuit din elevi de la Școala Gimnazială „Al. Mateevici“ din comuna Movileni și de la Școala Gimnazială „Iorgu Iordan“ din Tecuci, condus de ambițioasa și talentata profesoară Vetuța Chirvase, a încântat publicul cu lucrări corale bine alese și admirabil interpretate.
Pe parcurs, profesorul și autorul de publicații, dr. Doru Parascan de la Școala Gimnazială „Sf. Stelian“ din Umbrărești, a realizat un portret al profesorului de istorie Ion.T. Sion, fiu al acestei comune, un pasionat cercetător de documente vechi și realizatorul prestigioasei „Monografii a comunei Umbrărești“, căruia consătenii săi continuă să-i poarte un profund respect.
Grupul de elevi de la Școala Gimnazială din Barcea, condus de profesoarele Virginia Bujor și Gabriela Avram, a dedicat spectatorilor un program de cântece și dansuri populare ce au fost completat de intervenția insolită a doi virtuoși ai saxofonului.
Pe scenă a urcat, apoi, și o nonagenară din aceeași comună, doamna Andrei Maria, care a recitat câteva creații lirice proprii și a dus un sincer omagiu părinților, preoților din propria-i parohie, cât și primului său învățător oameni care i-au marcat puternic destinul.
Programul s-a încheiat cu evoluția dinamică și plină de ritm a reputatului Ansamblu folcloric „Altița“ ce activează pe lângă Casa de Cultură din Tecuci instruit de pasionatele profesoare Nicoleta Cucoaneș și Marcela Călianu.
Amintim faptul că regizorii și prezentatorii acestei reușite manifestări au fost preotul Gheorghe Joghiu, protoiereul Tecuciului, și profesorul Cătălin Poenașu de la Colegiul Național „Spiru Haret“ din Tecuci care merită respectul și mulțumirile tuturor participanților la evenimentul memorabil ce le-a fost dedicat cu generozitate și multă dragoste.
Ștefan Andronache