Anghel-Rugina-Tecuci

Anghel Rugină: ,,Tecuci este locul de unde am plecat pe cărările mari ale vieții”

       Zilele trecute, răscolind prin arhiva cu materiale jurnalistice, am dat peste o casetă audio cu o scurtă înregistrare, datată 5 martie 2007, în care aveam ca partener de dialog o mare personalitate a științelor economice românești și mondiale, de la a cărei dispariție se vor împlini în curând 7 ani. Este vorba de economistul tecucean Anghel Rugină, Membru de Onoare al Academiei Române, Profesor la Northeastern University, Boston și Cetățean de Onoare al Municipiului Tecuci. Din nefericire s-a păstrat doar o mică parte din această înregistrare. Dialogul telefonic Tecuci-Boston a fost prezentat două zile mai târziu, auditoriului aflat în sala Studio a Casei de Cultură, cu ocazia lansării volumului ,,Memoriale 1”, coordonat de un alt Cetățean de Onoare al Tecuciului, jurnalistul și scriitorul Aurel Brumă.

  1. Burlacu: Domnule Profesor, vă rog să primiți un buchet mare de gânduri bune din partea unui număr și mai mare de tecuceni care vă prețuiesc și sunt mândri cu apartenența dumneavoastră la acest spațiu mângâiat de apele Bârladului și Tecucelului.
Economistul Anghel Rugina.
Economistul Anghel Rugina.

Anghel Rugină: Este o mare bucurie pentru mine că tecucenii nu-și uită oamenii plecați de acolo, printre care mă număr și eu. Sigur este valabilă și reciproca: nici cei care au plecat nu trebuie să uite aceste locuri atât de frumoase. Este o mare surpriză pentru mine să mă sunați și să mă fac auzit acolo, la mine acasă.

  1. B. – Vă este dor de Tecuci, de dealurile Buciumenilor, de sătenii din Vizurești?
  2. R. – Oo, Doamne și încă ce dor… Vara asta cred că vin acasă în România. Pentru mine Tecuciul este locul de unde am plecat pe cărările mari ale vieții. Întâi la Galați, la Școala Comercială Superioară, apoi la București la Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale. Mai târziu drumurile vieții m-au dus prin mai multe țări, până ce în final m-am stabilit aici, în Statele Unite ale Americii.
  3. B. – Peste două zile, la Casa de Cultură va avea loc lansarea volumului ,,Memoriale 1”, care cuprinde însemnările dumneavoastră memorialistice, analize economice, prognoze, pe care le-ați dat spre îngrijire editorială scriitorului Aurel Brumă.
  4. R.Domnul Brumă este un om deosebit, el mă reprezintă în fața publicului cititor din România, am colaborat foarte bine împreună la realizarea acestui volum apărut la Editura Performantica. Mă onorează gestul dumneavoastră de a organiza o prezentare a cărții mele.
  5. B.Cu această ocazie tecucenii vor fi bucuroși să se întâlnească și cu Prof. dr. ing. Boris Plăhteanu, Director General al Institutului Național de Inventică și Cetățean de Onoare al Tecuciului. Așadar veți fi trei Cetățeni de onoare în Sala ,,Studio” a Casei de Cultură.
  6. R.Noi suntem mândri de Onoarea pe care ne-o fac tecucenii prin asemenea evenimente. Îmi pare rău că nu sunt acolo, dar abia aștept să vin șă mă plimb ca altădată pe bulevard. Când am fost ultima dată acasă (1996 – n.a.) am văzut foarte multe lucruri schimbate în bine de administrația locală. De foarte multe ori mă fură gândurile spre meleagurile tecucene. Chiar zilele trecute îmi aminteam ce frumos era foișorul acela din Grădina publică.
  7. B.Doriți să adresați pe această cale un gând participanților la eveniment?
  8. R.Doar un gând? Toate gândurile mele frumoase le adresez tecucenilor! Am foarte mulți oameni dragi și multe amintiri frumoase de acolo. Tecuciul a fost mereu în inima mea, acesta este orașul copilăriei mele. Când vin la vară, vă invit la o plimbare pe bulevard.

 

   N.a. – Din nefericire plimbarea pe bulevard nu a mai avut loc… Vârsta înaintată a Profesorului, puterile din ce în ce mai scăzute nu i-au mai permis să facă drumul până aici, acasă în Tecuciul atât de mult purtat în inima sa. Poate că atunci în decembrie 2008, înainte de a pleca la Domnul, să se mai fi gândit odată, cu dor la locul acesta de unde îmi spunea că a plecat pe marile cărări ale vieții…

 

Viorel BURLACU