Web
Analytics
https://tecuci.eu

Convorbiri cu seismologul George Purcaru (I)

George-Purcaru-seismolog-Tecuci

„A prezice un cutremur este la fel de greu, cum ai prezice exact, când va muri un om”

Carte de vizită:

GEORGE PURCARU este Prof. Dr. la Universitatea J.W. Goethe din Frankfurt, Membru pe viaţă al Societăţii Americane de Seismologie, Membru al Comisiei Europene de Seismologie, Preşedinte al Secţiei de Predicţie a Comisiei Europene de Seismologie, Conducător de doctorate la Universitatea Osmania din Hyderabad – India, Expert NATO în probleme de seismologie, Autor a peste 130 de lucrări ştiinţifice publicate în reviste de specialitate de pe toate meridianele globului.

Reporter: Dle Profesor cu ce ocazie vă aflaţi la Tecuci?

G.P. Am fost invitat aici, adică acasă, cu ocazia ceremoniilor prilejuite de aniversarea celor 125 de ani de existenţa a fostului meu liceu, azi Colegiul Naţional, Calistrat Hogaş”.

Reporter: Puteţi să-mi daţi un nume de profesor care vă vine în gând acum?

G.P. Am gânduri frumoase pentru toţi, dar de multe ori îmi vine în minte figura profesorului de matematică, Aurelian Petica.

Reporter: Dar un nume dintre foştii colegi de liceu?

G.P. Moise Alter, Moni cum îi spuneam noi colegii, astăzi un distins profesor la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Reporter: Câteva cuvinte despre familie?

G.P. Tatăl meu era inginer agronom şi a fost o bună bucată de vreme director adjunct al Liceului Agricol din Tecuci, iar mama a fost învăţătoare. Au vrut să mă facă arhitect, dar până la urmă am absolvit Facultatea de matematică. Acum am eu o familie minunată, care mi-a fost mereu aproape, m-a înţeles şi m-a ajutat întotdeauna. Soţia mea Livia şi fiica Vanessa m-au înconjurat cu dragoste şi înţelegere. Locuim în Germania, dar în egală măsură şi România este casa noastră, venim aici de 2-3 ori pe an.

Reporter: Aş dori să vorbim mai mult despre specializarea dvs, care este seismologia şi vă rog să faceţi o scurtă prezentare a zonei seismice Vrancea.

G.P. Zona Vrancea este cea mai importantă seismică din România, care poate produce cutremure distrugătoare, cu magnitudinea peste şapte grade pe scara Richter. Eu am reconstituit istoria cutremurelor mari de aici, din anul 1100 şi până astăzi. Vrancea este una din zonele seismice importante ale lumii, alături de cele din Columbia, Italia, Asia Centrală.

Reporter: Prin ce se deosebeşte regiunea Vrancea, de celelalte zone seismice din România?

G.P. Aici cutremurele se produc la adâncimi care încep de la 60-70 de kilometri şi ajung până spre 200 de kilometri, spre deosebire de celelalte regiuni în care mişcările seismice se produc la adâncimi foarte mici.

Reporter: Împreună cu un coleg german sunteţi coautor al unei alte scări de măsurare a magnitudinii cutremurelor. Ce ne puteţi spune despre această scară?

G.P. Magnitudinea unui cutremur o putem asemăna plastic, cu temperatura unui corp omenesc. De la o anumită magnitudine în sus, cam de pe la 7,5 – 7,6 scara Richter dă unele erori, nici nu prea se mai foloseşte în cazul cutremurelor foarte mari. În aceste situaţii, specialiştii folosesc două scări: una americană, care se mai numeşte, scara moment” şi una realizată de mine cu un coleg german, căreia nu i-am dat numele nostru, numită, scara de energie de deformaţie”. Scara americană este mai simplă şi mai uşor de aplicat, iar cealaltă care poartă şi semnătura mea este mai complexă şi evident mai greu de aplicat.

Reporter: Sunteţi la curent cu activităţile de cercetare ale seismologilor romani?

G.P. Fondatorii astronomiei româneşti, acad. Dumitrescu şi prof. Gheorghe Petrescu, pe care şi eu i-am avut ca profesori, au creat de-a lungul vremii 2-3 generaţii de seismologi. Institutul de Fizică a Pământului se bucura de un mare prestigiu internaţional, are o generaţie tânără de seismologi cu multe contribuţii ştiinţifice recunoscute şi apreciate. Îmi place să văd că la multe reuniuni internaţionale participa şi specialişti din România.

Reporter:  Sunteţi cotat cu un mare specialist în predicţia cutremurelor. Ce ne puteţi spune despre domeniul acesta de cercetare?

G.P. Sunt multe de spus, deoarece predicţia cutremurelor este o problemă extrem de grea. Locul, puterea şi timpul producerii sunt cele trei mari elemente care intră în analiza oricărei predicţii, la care răspunsul înseamnă cercetare, analiza comparată, aparatura modernă şi multe altele, se lucrează cu estimări, cu intervale de previziune. A prezice un cutremur este la fel de greu, cum ai prezice exact când va muri un om.

Japonia deşi are câteva sute de mari specialişti în seismologie nu a reuşit să facă predicţii exacte. Prima predicţie din Europa, din anul 1974 a fost făcută de mine şi a avut un grad de eroare de 10 ani. A fost considerată o predicţie ştiinţifică. Am folosit date cu cutremurele începând de la anul 1100 şi am studiat regularitatea producerii acestora. Am făcut un model până în anul 2300. Modelul meu a dat ca moment de producere a seismului din Vrancea, anul 1980, iar cutremurul a fost în 1977. Specialiştii au considerat-o ca fiind o predicţie de mare succes.

Reporter: Ce părere aveţi de predicţiile, dacă pot fi numite aşa, ale profesorului gălăţean Virgil Hâncu?

G.P. Tot ce spune el pe această temă nu are nimic de a face cu predicţia, cu ştiinţa, sunt pure înşelătorii, escrocherii. Virgil Hâncu nu este seismolog şi cred că nu înţelege nici măcar ce este acela un cutremur. M-a vizitat şi pe mine la Universitatea din Frankfurt, după care a plecat în SUA. Aici a reuşit să păcălească nişte profesori, de la care a primit bani pentru o aşa zisa cercetare. După câteva luni aplecat la Galaţi fără nici un rezultat ştiinţific notabil. Pentru mine este un om care înşeală lumea pentru bani, făcând tot felul de afirmaţii fără nici o acoperire ştiinţifică.

Sursa: volumul „Memoria hârtiei”
Autor: Viorel Burlacu
Tv „Diplomatic” – Focşani, octombrie 2003,