Spitalul Municipal Tecuci

Dialog cu Eugenia Nistor, medic primar-internist, Director al Spitalului Anton Cincu

,,Sănătatea trece printr-o perioadă grea și este nevoie de ordine, de responsabilitate și profesionalism”

Sistemul sanitar românesc se afla de mai mulţi ani într-o situaţie extrem de dificilă, iar conducerile succesive, de la nivelul ministerial şi până la cel local au încercat, dar fără mari şanse de reuşită să-i trateze, bolile”. Bătrânul spital, „Anton Cincu” din Tecuci este şi el un pacient la fel de bolnav că însăşi reţeaua din care face parte, iar despre acest fapt în ziarul nostru s-au scris pagini întregi.
Revenim la spitalul tecucean, unde de câteva zile, la conducerea lui se afla doctoriţa Eugenia Nistor, cu care am purtat următorul dialog:

 Doctor Eugenia Nistor spitalul Tecuci– Cat de confortabilă este pentru medicul Eugenia Nistor, nouă postura de director?

– De când am acceptat acest rol, nu fac altceva decât directorat, în sensul că doresc să mă iniţiez cât mai repede în problemele spitalului şi pot să spun că sunt enorm de multe. Mă rog, depinde cât de mult vrei să vezi, pentru că altfel totul poate părea uşor, chiar confortabil.

– Dacă radiografiaţi spitalul, ce se vede mai tare?

– Sărăcia. Toate necazurile pleacă de la datoriile acestuia, care sunt de aproximativ 8 miliarde lei. Poate părea mult pentru unii, dar raportat la datoriile altor spitale de categoria noastră, nu este exagerată. De exemplu, Spitalul municipal din Galaţi are o datorie comparabilă cu a noastră, deşi are mai puţine paturi că noi. Personal cred că problema marilor datorii din reţeaua sanitară se poate rezolva numai printr-o decizie guvernamentală.

– Până atunci însă, ce o să faceţi?

– Cred că spitalul din Tecuci prezintă nişte particularităţi de care trebuie să se ţină seama. Împreună cu Consiliul de administraţie va trebui să iau câteva măsuri în aşa fel încât să creştem calitatea asistenţei medicale. Necazul este că trebuie să reducem cheltuielile salariale, fără să diminuăm, deocamdată personalul medico-sanitar. Nu acelaşi lucru se va întâmpla cu personalul administrativ, care este cam numeros.

– Cum veţi reduce aceste cheltuieli salariale?

– O variantă ar putea fi scăderea sporului de noapte la personalul care nu este angajat în asistenta de urgenţă. Altă soluţie ar fi reducerea la maximum a personalului care asigura asistentă în zilele de sâmbătă şi duminică, dar fără să afecteze urgenţele. Vom analiza şi eficientă cheltuielilor din ambulatorii şi secţiile exterioare. Acolo unde se poate vom face o spitalizare discontinuă, adică bolnavul să fie internat de luni şi până vineri, iar în weekend secţia să fie închisă.

– Vă gândiţi şi la alte surse de venituri?

– Evident. Trebuie să scoatem mai mulţi bani asigurând servicii medicale la persoanele neasigurate, care vin în special din mediul rural. Noi avem însă şi alte surse de venituri din activităţi nemedicale.
– În spital există aparatura veche de zeci de ani. Puteţi face şi investiţii?

– Sistemul nostru are trei surse de finanţare: Casa de Asigurări, bugetul de stat prin Direcţia Sanitară şi sursele proprii, la care putem adăuga sponsorizările. Casa nu permite investiţii, bugetul finanţează numai programe, aşa că nu ne mai rămân decât veniturile proprii, care sunt totuşi insuficiente.

– Ce aparatura v-ar trebui mai urgent?

– Un aparat de anestezie şi un ecograf performant. Spitalul are acum un ecograf, dar vreau să-l duc în policlinica pentru ca pacienţii să nu rămână numai la mâna serviciilor private. Policlinica Tecuci ne aduce cele mai multe venituri şi deci trebuie să-i acordăm mai multă atenţie.

– Cum sunt acoperite serviciile de specialitate la nivelul spitalului?

– La acest capitol în general stăm bine. Sunt puţine specialităţi care ne lipsesc, spre exemplu, urologia şi poate un punct terapeutic de oncologie. Problema specialiştilor se va pune însă în curând, pentru că avem mulţi oameni pensionabili. Speram însă că o să rămână şi la noi câţiva dintre medicii rezidenţi pe care îi avem acum.

– Sunteţi cum mai spun unii, o mână de fier”?

– Nu ştiu dacă sunt de fier, dar ştiu că sunt consecventă în ceea ce trebuie să fac. Poate de aici mi s-a zis aşa. Acum sănătatea trece perioadă grea şi este nevoie de ordine, de responsabilitate şi profesionalism. Altfel nu se poate!

Viaţa liberă – februarie 2001

Articol publicat in volumul „Memoria hartiei” scrisa de Viorel Burlacu