Inca o pisica la geamul lui Crin Antonescu

Crin antonescu Patriciu
foto: ziare.com

Din start, nu cred in scenariul Dinu Patriciu-premier. Am fost printre primii care au observat (ba chiar am anticipat) usoara apropiere dintre presedinte si magnatul liberal, logica atata timp cat fiecare dintre ei are acum un dusman mai mare si, culmea, comun.  Dar de la reconciliere pragmatica pe palierul Antonescu, pana la o asemenea miscare mi se pare ca avem o cale foarte lunga. Prea lunga. Dar nici nu cred ca este vorba despre o pura intoxicare, avand in vedere ca a fost lansata de unul dintre apropiatii lui Dinu Patriciu, adica de Stelian Tanase pe blogul sau.  Argumentele d-lui Tanase nu sunt ilogice, dimpotriva „PNL s-ar rupe, multi amatori de ghisefturi satui de opozitie, sunt dornici de placinta si ciolan pe varza. Va fac pe loc o lista de pofiticiosi ministeriabili fff liberali. Ei s-ar napusti bucurosi. PDL s-ar salva de la dezastru. USL ar fi un capitol trecut, PSD ramine inca o tura in opozitie”.  Stelian Tanase omite insa reversul medaliei, cel putin la fel de important. Traian Basescu a invatat in timpul guvernarii Tariceanu o lectie foarte dura pe care, sunt convinsa, nu a uitat-o: nu are nicio parghie de demitere a premierului, iar principalele prerogative ale puterii executive sunt in mainile prim-ministrului. In aceste conditii, Traian Basescu nu ar numi niciodata la Palatul Victoria decat un premier in care are 100% incredere ca nu va intoarce armele si nu-i va deveni adversar.
Poate avea aceasta incredere in Dinu Patriciu? Nu cred. Caci dincolo de cateva interese comune pragmatice, cei doi raman doi adversari care pot colabora punctual, asa cum ar fi trebuit sa o faca dupa 2005, dar nu vor fi niciodata aliati in adevaratul sens la cuvantului. Iar odata instalat la butoane, nu cred ca Dinu Patriciu va mai tine cont de solicitarile lui Traian Basescu, ba chiar ar fi foarte posibil sa refaca USL, dar dupa alte reguli care, spre deosebire de cele actuale, sa-l avantajeze. Nu cred in ruptul capului ca Traian Basescu este dispus sa-si asume acest risc.
Cred mai degraba ca ne aflam in fata unui nou mesaj adresat lui Crin Antonescu si PNL.
In timp ce Traian Basescu avertizeaza ca USL ar putea rata guvernarea chiar daca ia peste 51%, anturajul lui Dinu Patriciu le vantura liberalilor pe sub nas scenarii de accedere rapida si facila la putere. Sigur, Dinu Patriciu nu a confirmat scenariul, dar nici nu l-a infirmat categoric: „Nu se discuta niciodata, nici in afaceri, nici in politica, cu daca sau cu parca”. Cat despre Traian Basescu, de cand au aparut primele comentarii si semne, inclusiv din partea domniei sale, ale calmarii relatiei cu Dinu Patriciu nu a facut niciun comentariu.
Campania lui Dinu Patriciu de subminare a puterii lui Crin Antonescu in PNL este din ce in ce mai mai dura si ma refer aici doar la partea ei vizibila, mediatizata. In numai cateva zile au fost lansate cateva ghiulele grele: interviul acordat de magnatul liberal Evenimentului Zilei; sondajul care il plaseaza pe Crin Atonescu sub Victor Ponta, pamfletul din emisiunea „Tanase si Dinescu”, potrivit caruia Crin Antonescu „are toate defectele lui Traian Basescu si niciuna dintre calitatile presedintelui”; postarea incendiara de pe blogul lui Stelian Tanase.
Toate spun acelasi lucru: liberali, cu Antonescu nu aveti nicio sansa! Evident ca Traian Basescu nu are niciun interes sa combata un asemenea mesaj. Dar cred ca dincolo de demolarea lui Crin Antonescu si a USL, in actuala formula cel putin, presedintele si magnatul liberal raman doi adversari cu mult mai pragmatici decat in 2005.

Sursa: Ziare.com
Autor: Ioana Ene

One thought on “Inca o pisica la geamul lui Crin Antonescu

  1. ACEST DINU PATRICIU INTOTDEAUNA A AVUT UN CARACTER MIZERABIL. INCA DE CAND ERA SIMPUL FUNCTIONAR ARHITECT LA PRIMARIA CAPITALEI NU ERA FAIR PLAY FATA DE COLEGII SAI. ULTERIOR GOLANELA CARE ZACE IN MINTEA SA A AJUNS LA COTE MAXIMALE PRIN HOTIILE SI TUNURILE FARA PRECEDENAT CE AU FOST DATE STATULUI ROMAN. SE DA SI EL CU PUTEREA CA POATE IN ASA FEL ISI ACOPERA EVAZIUNEA FISCALA CE A DAT O STATULUI ROMAN PRIN VINZAREA ROMPETROLULUI FARA A ACHITA TAXELE SI IMPOZITELE AFERENTE

Comments are closed.