Web
Analytics
https://tecuci.eu

Primăria Țepu vs OMV Petrom. Războiul sondelor


  Dezafectarea a 14 turnuri de sondă a dus la declanșarea unui conflict cu o miză de 1,5 milioane de lei între autoritățile locale și compania petrolieră. Primăria acuză OMV Petrom că a executat lucrări de demolare fără autorizație și fără să curețe terenul de resturile rămase în urmă. De partea cealaltă, compania petrolieră susține că dezafectarea echipamentelor nu necesita vreo autorizație.  Disputa va fi tranșată la Judectătoria Tecuci. Sondele aflate pe teritoriul comunei Țepu au devenit (din nou) motiv de dispută între autoritățile locale și compania OMV Petrom. De pe terenul petrolier conflictul s-a mutat pe teren juridic, iar astăzi se vor desfășura primele dezbateri pe fond în șapte din cele 14 procese aflate pe rol între cele două părți. Procesele sunt practic trase la indigo, iar în centrul lor se află plângerile contravenționale înaintate de OMV Petrom prin care se contestă procesele-verbale în baza cărora compania petrolieră a fost amendată de Primăria Țepu cu suma totală de 1,54 milioane de lei pentru demolarea fără autorizație a unor turnuri de sondă.
Relații tumultoase
Ca o ironie a sorții, pe stema comunei Țepu apare reprezentată și o exploatație petrolieră, dar relațiile din ultimii ani dintre autortitățile locale și OMV Petrom au fost dintre cele mai tumultuoase. Primele foraje s-au făcut la Țepu în anii 80, dar exploatațiile au intrat în proprietatea OMV Petrom în urma procesului de privatizare demarat în anii 90. În total, compania deține pe teritoriul comunei în jur de 50 de obiective ce țin de exploatarea petrolieră. Activitatea desfășurată de OMV Petrom în Țepu a fost analizată mai în detaliu după ce la conducerea comunei, în 2004, a venit primarul Daniel Țuchel. Un prim efect a fost acela că, după depășirea a destule chichițe de natură juridică, autoritățile locale au încheiat cu compania petrolieră contracte de închiriere pentru o parte dintre terenurile pe care se află exploatațiile, contracte în urma cărora la bugetul local intra în prezent 300.000 lei anual, sumă aproape egală cu toate celelalte taxe și impozite luate la un loc ce revin comunității alte activități. Mai mult, în urma a două procese ce s-au purtat până la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție, OMV Petrom a fost obligată să plătească retroactiv 2,8 milioane de lei, taxe de foraj și excavări pentru activitățile desfășurate în perioada 2002 – 2007 și, respectiv, 2007 – 2010.
Turnurile din Țepu
Noul război al sondelor din comuna Țepu s-a declanșat după ce sătenii ce aveau terenuri învecinate cu exploatațiile petroliere au sesizat serviciile primăriei că echipe de lucrători s-au apucat să dărâme turnurile de sondă. Oamenii erau supărați de faptul că s-a intrat cu utilajele pe terenurile lor, fără să se țină cont că pe locurile respective erau înființate culturi agricole.
”OMV Petrom a luat decizia de a desființa turnurile de sondă de la exploatațiile pe care le aveau în anumite comune, să le dea la fier vechi. S-a făcut acest lucru începând cu Mataca, Munteni, s-a făcut și la Buciumeni, dar când au ajuns la Țepu uite că s-a găsit cineva care să-i întrebe dacă dețin autorizație de desființare. Mai exact,  Legea 50/1991 privind regimul construcțiilor prevede ca orice construcție sau bucată de construcție, fie și o demolare parțială, nu poate fi făcută de proprietar fără a solicita autorităților locale avize de demolare și obținerea autorizație de desființare. Ei nu au procedat în acest fel pentru că nu au fost obișnuiți să facă acest lucru nicăieri în țară și au preferat să facă lucrările fără forme legale. Au încheiat contract cu o firmă privată de reciclare care să pună la pământ turnurile de sondă, să le taie, să le încarce în mașini și să le vândă fără să le pese de nimic”, ne-a declarat primarul comunei Țepu, Daniel Țuchel. Discuțiile dintre personalul primăriei și echipele de muncitori de la fața locului n-au făcut decât să pună și mai mult gaz pe foc în conflictul care începuse să mocnească.
Procese la indigo
Pentru fiecare dintre cele 14 turnuri de sondă date jos, autoritățile locale au făcut la sfârșitul lunii august câte un proces-verbal cotravențional și, prin invocarea Legii 50/1991, pentru fiecare sondă s-a dat 100.000 lei amendă pentru lipsa autorizației și 10.000 lei pentru că nu s-au îndepărtat resturile de betoane și deșeuri petroliere. Altfel spus, în total, amenzile aplicate de Primăria din Țepu companiei OMV Petrom au ajuns la 1,5 milioane lei! ”S-a dat amenda maximă, pentru că, în opinia noastră, această companie nu numai că a încălcat legea și s-a obișnuit să acționeze ca un stat în stat, dar s-a manifestat și un dispreț total față de munca oamenii din comună”, a precizat Daniel Țuchel.
OMV Petrom contraatacă
Replica OMV Petrom a venit sub forma plângerilor contravenționale depuse la Judecătoria Tecuci împotriva primăriei Țepu – 14 sonde, 14 plângeri. În documentele depuse la instanță de  …citeste articolul sursa
Sursa: Viata-libera.ro   


One comment

  1. Bravo, Tuchel ! Suportam cu greu pe grumaz bocancul bogatilor zilei, dar facem prea putin pentru a da cu ei de pamant.
    Cand petrolului ii scadea pretul in lume, OMV si altii ca ei cresteau si inca cresc pretul carburantilor !…

Comments are closed.