Educatie fara hotare - Cahul Tecuci 0

Tecucenii în anul Centenarului Marii Uniri (III) – Educaţie fără hotare pentru fiecare

 Un reuşit proiect educaţional transfrontalier al şcolilor generale
din Tecuci şi al Bibliotecii Publice Raionale din Cahul 

_____În cursul zilei de 26 mai 2018, la Biblioteca Publică Raională „Andrei Ciurunga“ din Cahul, Republica Moldova s-a desfăşurat una dintre activităţile cele mai importante ale programului educaţional transfrontalier „Educaţie fără hotare pentru fiecare“ iniţiat, în anul Centenarului Marii Uniri, de Şcoala Gimnazială „Gheorghe Petraşcu“ din Tecuci pentru anul de învăţământ 2017-2018  în cadrul căruia şi-au adus contribuţia mai multe instituţii de învăţământ şi de cultură din Tecuci, Cahul şi Chişinău din Republica Moldova.

Educatie fara hotare - Cahul Tecuci 1 Educatie fara hotare - Cahul Tecuci 2 Educatie fara hotare - Cahul Tecuci 3

 

 

 

 

_____Programul activităţii cultural-artistice de la Cahul a inclus: cuvântul de bun venit rostit de Ana Caraman, metodistă a Secţiei de Cultură a raionului Cahul, prezentarea proiectului educaţional de către prof. Dana Sandu, consilier educativ de la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Petraşcu“ din Tecuci, intervenţiile prof. Ecaterina Jalbă de la Şcoala Gimnazială „Iorgu Iordan“ din aceeaşi localitate, responsabila Cercului Metodic 8 – Gimnaziu al profesorilor de limba şi literatura română din judeţul Galaţi şi ale Ionicăi Nasie, manager al Bibliotecii Municipale „Ştefan Petică“ din Tecuci, lansarea ultimului volum „Lumină neatinsă“ al poetei Mihaela Gudană, bibliotecară la Ghidigeni, prezentarea conţinutului cărţii „Limba vechilor cazanii“ de însuşi autorul acesteia, lect. univ. Vasile Malaneţchi, directorul Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu“ din Chişinău.

_____Având în vedere faptul că în cadrul evenimentului de la Cahul a fost adusă în discuţie personalitatea lui Alexei Mateevici, important reper spiritual şi moral al Basarabiei de ieri şi de astăzi, de la a cărui naştere s-au împlinit de curând 130 de ani, prof. Ştefan Andronache din Tecuci, sub genericul „Limba noastră-i o comoară“ a evocat personalitatea acestuia, a prezentat o expoziţie foto-documentară dedicată itinerariilor pe care preotul-poet, aflat  în cadrul Armatei a IV ruse aliate, le-a parcurs prin România în timpul Primului Război Mondial (în perioada decembrie 1916-iulie 1917) şi a proiectat două diaporame inspirate de scrierile redactate chiar pe linia frontului sau de comemorarea specială a acestuia din anul trecut, de la Movileni, jud. Galaţi.

Educatie fara hotare - Cahul Tecuci 4 Educatie fara hotare - Cahul Tecuci 5 Educatie fara hotare - Cahul Tecuci 6  

 

_____Coordonatoarea proiectului, prof. Dana Sandu, a oferit diplome de excelenţă persoanelor implicate în „desfăşurarea activităţilor din cadrul proiectului «Educaţie fără hotare pentru fiecare»“.

_____Mobilizaţi fiind de una din devizele proiectului educaţional menţionat şi anume „Dai carte, ai parte“, profesorii de la şcolile gimnaziale din oraş sau din judeţul Galaţi, reprezentanţii instituţiilor tecucene au oferit atât Bibliotecii Publice din Cahul, cât şi grupurilor defavorizate de cititori care se bucură de atenţia acesteia cca. 500 volume cărţi în limba română. Menţionăm aici donaţiile substanţiale oferite de A.A.R.D. – C.A.R. „Unirea“ – Tecuci (100 exemplare din tirajul special din anul Centenarului Marii Uniri al volumului „Scrieri de pe frontul românesc“ al lui Al. Mateevici, editat la Grapho Press – Tecuci) sau Biblioteca Municipală „Şt. Petică“ (100 volume diferite), dar şi pe cea oferită „fraţilor de peste Prut“ de tinerii profesori Marica şi Nicolae Andrunache de la Şcoala Gimnazială „Emil Panaitescu“ din comuna Cudalbi (peste 150 exemplare!).

_____Partea a doua a programului educaţional a implicat şi un stagiu de formare pentru grupul profesorilor oaspeţi „Modalităţi inovatoare de lucru cu elevii din medii dezavantajate şi cu cerinţe educaţionale speciale“ realizat cu sprijinul avizat al metodistei Tamarei Donici.

_____Membrii delegaţiei profesorilor din Tecuci şi împrejurimi au vizitat secţiile de împrumut şi noile compartimente ale Bibliotecii Publice Raionale din Cahul ce vizează atragerea publicului noncititor la bibliotecă, pe tot timpul şederii lor aici aceştia bucurându-se de atenţia şi ospitalitatea deosebită a prof. Rodica Dermengi, directoarea instituţiei.

_____Programul oaspeţilor tecuceni s-a încheiat cu o vizită atât a secţiilor Muzeului Ţinutului Cahul, cât şi a centrului oraşului.

_____Iată, aşadar, un reuşit demers educaţional şi cultural-artistic, gândit şi materializat în anul Centenarului Marii Uniri, ce a contribuit la mai buna cunoaştere, întrajutorare şi apropiere dintre românii de pe ambele maluri ale râului Prut.

_____Fie ca exemplul lor să-i determine şi pe alţi concetăţeni din judeţul Galaţi să se implice în crearea şi consolidarea unor noi punţi de cooperare şi profit reciproc cu fraţii lor din Basarabia.

A. Ştefan