loader image
Simona-Diaconu-Tecuci

Tecuceni la ei acasă, Simona Diaconu, olimpica de aur a României

Simona Diaconu, olimpica de aur a României, studentă la una dintre cele mai bune universități ale lumii

– Cum stai cu pregătirile, Simona ?
– Mai am doar câteva lucruri mărunte de rezolvat, niște documente de autentificat, sunt aproape gata, mai am doar câteva zile până plec în SUA.

– Este greu de parcurs traseul Tecuci, București, Princeton University (SUA)?
– Este destul de greu, dar merită efortul. M-am obișnuit să lucrez zilnic câteva ore, în mod special la matematică. Îmi rezerv timp însă și pentru momente de destindere.

– De ce ai ales SUA și nu alte centre universitare din Europa?
– Este un fapt bine cunoscut că cele mai bune universități din lume sunt în SUA, așa că este ușor de înțeles alegerea mea. În afară de asta îmi place sistemul de învățământ american, care este mult mai flexibil, iar lucrul acesta mă atrage.

– Ai primit oferte și de la alte universități americane?
– Am avut și alte oferte americane, ultima fiind de la o universitate din Los Angeles, dar când am aflat de Universitatea din Princetown, m-am oprit aici.

– Hai să dăm puțin timpul înapoi și să vedem cum ai ajuns de la Tecuci la București?
– Am participat la multe concursuri naționale și internaționale și am văzut că majoritatea elevilor erau din București. În clasa a VI-a am participat la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru juniori, unde m-am situat foarte bine. Majoritatea elevilor din lotul României erau de la Liceul Internațional de Informatică din Bucureşti, așa că nu am ratat șansa de a mă transfera și eu aici.

– La Tecuci unde ai învățat?
– Clasele primare le-am făcut la Școala Gimnazială ,,Elena Doamna”, iar învățătoare mi-a fost – și spun cu mare drag – învățătoarea Emilia Popoiu. Clasele V-VII le-am urmat la Colegiul Național ,,Spiru Haret” unde l-am avut ca profesor de matematică, pe domnul Ion Grecu.

– Pasiunea ta pentru matematică vine cumva din familie?
– Părinții nu mi-au influențat în nici un fel pasiunea pentru această disciplină, însă văzând că-mi place, sigur că m-au încurajat. M-au lăsat să fac ce-mi place la școală, dar cu condiția să fac bine.

– În afară de matematică, mai timp și pentru alte pasiuni, hoby-uri?
– Am învățat să-mi gestionez bine activitățile, așa că am timp și pentru muzică și nu în ultimul timp pentru dans. Admir, iar uneori chiar exersez stilurile latine: rumba, salsa, samba, dar și stilurile standard, precum vals și tango. Depinde de noi să ne facem viața frumoasă.

– La liceul din București cu cine ai colaborat în mod special ?
– Timp de trei ani am lucrat mult cu domnul profesor Sergiu Romașcu și cu domnul profesor Dan Shvarz.

– Ce alte premii ai mai obținut în timpul liceului?
– În 2013 la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori din Cipru am luat medalia de aur, iar anul acesta la aceeași competiție, la Atena am luat argintul. Am obținut medalia de aur la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară din Iacuția, apoi în Belarus, la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete, tot aur. Ultimul și cel mai mare premiu a fost anul acesta la Olimpiada Internațională de Matematică, din Thailanda, unde am obținut medalia de aur. Aici au participat aproape 600 de elevi din 104 țări.

 Lotul României la Olimpiada Internațională din Thailanda– De unde mai sunt ceilalți colegi din lotul României, cu care ai fost în Thailanda?
– Suntem patru colegi de la Liceul Internațional de Matematică, unul de la Colegiul Național ,,Tudor Vianu” și cel de-al șaselea coleg, de la Colegiul Național ,,Vasile Alecsandri” din Galați.

– Când ai fost ultima dată la Tecuci?
– Am fost în urmă cu câteva luni și sper să ajung din nou la Crăciun.

– Cum ți se pare orașul, îți place?
– Este locul de care mă simt atașată pentru că aici mi-am petrecut cei mai mulți ani din viața mea, am multe amintiri plăcute de aici și pentru mine este un oraș frumos.

– Ce părere ai despre examenul de bacalaureat, cum ți s-au părut subiectele?
– Eu nu cred că este un examen foarte dificil, cine învață cel puțin de nivel mediu, poate obține ușor o notă onorabilă. Dacă ai învățat serios materia de examen, nu ai cum să pierzi bacul.

– La tine, care a fost media de examen?
– Rezultat final: 9,16.

Thailanda - 2015 – Cum iți vezi viitorul: în cercetare, la catedră?
– În momentul de față mă gândesc doar la facultate, mai apoi, spre final o să văd ce voi decide în privința carierei. Oricum voi rămâne să lucrez tot în domeniul matematicii.
După facultate și eventual alte specializări, te gândești să revii în România sau rămâi în S.U.A.?
Iarăși este prea devreme să răspund, cred că este posibil orice. Eu sunt mai pragmatică și voi lua lucrurile pe rând. În cei trei ani de facultate se pot întâmpla multe și nu pot anticipa nimic acum.

– Un gând special, pentru cineva special, din Tecuci?
– Cea mai specială este familia mea. Mai departe adresez un gând bun foștilor mei colegi de școală, doamnei mele dragi, învățătoarea Emilia Popoiu, domnului Grecu și celorlalți profesori de la ,,Spiru Haret”, un liceu pe care l-am considerat întotdeauna de nivel foarte bun și pe care îl port în gând oriunde voi fi. Asta desigur nu înseamnă că uit de celălalt liceu unde am cunoscut marea performanță.
Am un buchet de gânduri frumoase, pentru toți tecucenii mei dragi!

Viorel BURLACU

One thought on “Tecuceni la ei acasă, Simona Diaconu, olimpica de aur a României

  1. Ne bucuram sa citim aici despre performante ale tecucenilor.
    Felicitari Simona!

Comments are closed.