Site icon TECUCI online

Umor terapeutic: „medicii” Crihană, Einhorn şi Plăcintă – video

Expozitie Umor terapeutic la Tecuci

Trei personalităţi gălăţene, artiştii Nicolae Einhorn, Florian Doru Crihană şi scriitorul Vasile Plăcintă au fost prezenţi, marţi, la Galeriile ”Gheorghe Petraşcu”, cu un dublu eveniment, vernisajul expoziţiei de grafică şi pictură „Umor cum-se-cade” şi lansarea cărţii “Istoria umorului gălăţean de la Costache Conachi până în prezent”. „Bine aţi venit la această manifestare. Umorul este subiectul de bază al întâlnirii noastre”, a afirmat directorul Muzeului Mixt, Laurenţiu Groza, care a punctat câteva date despre cei doi artişti. Pictorul gălăţean de origine germană,

  Nicolae     Einhorn (n. Galaţi 1943), s-a evidenţiat foarte devreme în lumea artistică, fiind remarcat şi încurajat încă din şcoala primară. Mai târziu a urmat cursurile Liceului de Muzică şi Artă Plastică unde a studiat cu pictorii Mihai Dăscălescu, Nicolae Spirescu, Emilia Iacob, precum şi cu sculptorii Vasile Vedeş şi Constantin Dimofte. În 1967, s-a înscris la Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza”, avându-l ca profesor îndrumător pe maestrul Dan Hatmanu. Spre sfârşitul anului trei al facultăţii, a deschis prima expoziţie în ”Sala Paşilor Pierduţi”. Au urmat alte expoziţii personale, de grup atât în ţară, cât şi în străinătate. A primit Premiul special pentru grafică Prince-Art, în Franţa, în 1998. Florian Doru Crihană s-a născut în 1958 la Galaţi. A lucrat ca inginer până în 1990 când a devenit caricaturist. Deţine peste 70 de premii internaţionale. Lucrările sale au fost expuse în galerii alături de ale unor mari pictori ca Pablo Picasso, Salvador Dali.

Caricatura – modalitate terapeutică

  A luat cuvântul apoi artistul Nicolae Einhorn, un spirit jovial, care a adus bună dispoziţie pe tot parcursul manifestării. „Aici am discursul meu”, a spus în glumă Einhorn scoţând din buzunar un sul de hârtie igienică. „Am făcut expoziţii multe la Tecuci. Sunteţi călduroşi, sunteţi apropiaţi, îmi daţi energie, tinereţe”, a mai zis Nicolae Einhorn, descriindu-l ulterior pe Florian Doru Crihană. „Este un pictor umorist, umorul său este subtil, sensibil. Ne tratează cu aceste caricaturi şi trebuie să-l considerăm un medic. Caricatura şi muzica sunt modalităţi terapeutice”. Florian Doru Crihană a vorbit cu emoţie despre Tecuci („Am lipsit din Tecuci 40 de ani”) pentru că tatăl său s-a născut aici şi era adus adesea pe aceste meleaguri. Despre Nicolae Einhorn a spus că este unul din cei mai moderni artişti ai Galaţiului. „Nicolae Einhorn este un pictor binecunoscut tecucenilor, care a venit mereu cu lucruri noi. Putem să apreciem şi să evaluăm trecerea aceasta a lui de la pictură la grafică la pastel şi în sfârşit la grafica cu nuanţe comice. Florian Doru Crihană este un om simplu, cu o sinceritate caldă, care munceşte cu plăcere şi intens. Este un artist care mi se pare complet. Noi avem aici numai caricatura lui dar domnul Crihană face şi peisaj, pictură”, a menţionat muzeograful Lucia Gologan. Artiştii au mulţumit directorului Groza, muzeografului Lucia Gologan, întregii echipe a Muzeului, pentru buna comunicare şi pentru munca depusă în realizarea expoziţiei.

„Istoria umorului gălăţean de la Costache Conachi până în prezent”

  A doua parte a programului a fost rezervată lansării de carte a scriitorului de origine basarabeană Vasile Plăcintă. „Este un scriitor satiric dar are şi monografii. Este un important cercetător în cadrul Centrului Cultural Galaţi. A studiat arhivele, fel de fel de cercetari pentru a aduce tot ceea ce a ţinut de umor în judeţul nostru”, a precizat scriitorul Vasile Ghica dând citire câtorva epigrame cuprinse în această antologie. „Frumoasă e precum o zână/ Privind-o m-a cuprins amorul/ Şi bucuros i-aş cere mâna/ Dar parca mi-i mai drag piciorul (Nicolae Precupeţu)”. „Este o lucrare de referinţă pentru oricine este interesat de evoluţia spiritului gălăţean. Cuprinde un ansamblu de manifestări umoristice de la poezie şi epigramă până la caricatură, comedie şi confecţionarea măştilor populare. Regăsim în paginile ei cam toate numele importante din toposul gălăţean Costache Conachi, Costache Negri, Sofia Nădejde, Şt. O. Iosif, Dimitrie Anghel, H.P. Bengescu, Ştefan Petică etc. dar şi nume mai puţin cunoscute precum Costică Tenie din Blânzi”, a adăugat scriitorul Ionel Necula. „Această antologie e o ambiţie mai veche” a zis Vasile Plăcinta, delectând auditoriul cu o seamă de epigrame proprii. În rândul publicului a fost prezent şi Ioan Bucă un important epigramist din spaţiul nostru.

Iata un prezentare video AICI.

Exit mobile version