loader image
Vila sau Palatul Cincu de la Tiganesti

Vila sau “Palatul” Cincu de la Țigănești | Vila Mouka

Vila sau Palatul Cincu de la Tiganesti | Vila Mouka

La doar câțiva kilometri de Tecuci se află două dintre cele mai importante repere culturale și istorice ale acestui ținut: Palatul Costache Conachi și Palatul Nestor Cincu, ambele situate la marginea satului Țigănești.

În primul dintre ele a locuit logofătul Costache Conachi, boierul prin scrierile căruia răsăreau aici zorii poeziei românești, iar mai apoi prin curajul admirabil al fiicei sale, Cocuța, tot aici s-a schimbat radical cursul istoriei în alegerile din Moldova, premergător anului 1859. Despre cel de-al doilea palat menționat, vom vorbi în rândurile care urmează…

Vila sau ,,Palatul” Cincu de la Țigănești, așa cum consemna de multe ori presa vremii, a fost construită în anul 1903, după planurile arhitectului Italian Giovani Culluri. Proprietarul noii construcții era Nestor Cincu (1867-1927), mare latifundiar, primar, prefect și deputat de Tecuci, căsătorit cu Maria (Mouka) Apostoleanu, o vrânceancă la fel de bogată.

La vremea respectivă, cele două familii, Cincu și Apostoleanu erau probabil printre cele mai bogate din sudul Moldovei. Socrul său a fost avocat, magistrat, director în Ministerul de Justiție, cu contribuții deosebite la elaborarea Codului Civil (1864). În casa Apostoleanu din Focșani a fost semnat în 1917 armistițiul cu Puterile Centrale.

Nestor și Maria Cincu au avut trei copii: Fernanda (n.1903), care se va căsători cu vărul său George Apostoleanu, apoi Anton/Tony (n.1904) și Magdalena/Madlen (n.1906).

Vila Muka Tiganesti   Vila Mouka – parter și etaj – are unele asemănări cu fostul Palat Negropontes de la Mărășești și cu Casa/Muzeul Teodor Cincu din Tecuci, despre care pictorița Mihaella Mateescu Culluri spune că au planurile aceluiași arhitect Giovani Culluri. La momentul inaugurării sale, vila avea din construcție un fel de turn, un foișor cu balcon, care a fost puternic afectat de cutremurul din anul 1940 și pentru că nu mai prezenta siguranță, a fost demolat.

Până la confiscarea de către regimul comunist, în fața vilei era un parc mare de trandafiri având în mijloc un bazin cu o fântână arteziană, care avea în mijloc o statuie ce reprezenta o femeie cu un urcior din care curgea apă. O lucrare aproape identică, ce amintește parcă de unele monumente de for public italiene, este vizibilă și azi, în Parcul Cișmigiu.

În grădina din față era amenajată o “grotă” ornamentală deosebită, cu niște arcade din piatră mare de râu. Parcul întins pe o suprafață de peste 3 hectare, mai păstrează astăzi doar o mică parte din frumusețea și bogăția vegetației de altădată.

La parter era un salon-sufragerie mare, cu o sobă deosebită, de culoare albă, în stil venețian, unde se sărbătoreau anumite evenimente de familie. Aici a locuit familia Cincu, care, în mare parte a anului stătea la București, într-un imobil existent și astăzi, lângă Grădina Icoanei, proprietatea de la Țigănești fiind preferată mai mult pentru vacanțe.

La etaj a locuit până prin anii 1943-1944 Aristide Giovani Culluri (fiul lui Giovani), care se ocupa de administrarea domeniului, după care s-a mutat cu familia în Tecuci. Aici a construit fiicelor sale Ana și Margareta, două case “gemene”, pe un teren oferit drept recompensă pentru unele servicii de topometrie făcute doamnei Maria Mille, soția ziaristului Constantin Mille și soră a lui Nestor Cincu.

Din fața vilei pornea o alee mare până la șosea, având două rânduri de copaci: unul de stejari și altul de brazi argintii. În partea stângă a vilei era “uzina” electrică, un corp de clădire pentru personalul administrativ, garajele pentru mașini și birje. Pe dreapta se află o construcție mai ciudată, pe care necunoscătorii o numesc “capelă” după formă, dar aici, la subsol era lăptăria, un fel de laborator cum am zice astăzi, în care se se prepara unt, frișcă și alte produse din lapte. Peste drum de șosea, lângă calea ferată se găseau silozurile de mare capacitate, care adăposteau sutele de vagoane de cereale recoltate de pe proprietățile lui N. Cincu.

În vremurile sale de glorie, domeniul “Vila Mouka” a fost călcat de multe personalități ale timpului: Regele Ferdinand și Regina Maria, alți membri ai Casei Regale, politicieni, ziariști, înalți ofițeri români, englezi, francezi, ruși, doctori și surori de caritate din Anglia și Scoția. Printre cei care au mai trecut pragul Vilei Mouka a fost și marea actriță Dina Cocea (1912-2008), fiica celebrului gazetar, avocat și militant socialist N.D. Cocea și a Floricăi Mille, nepoata lui Constantin Mille, care a venit aici de câteva ori, în vacanțele de vară, invitată de familia Cincu.

După 1945 toată familia Cincu s-a mutat definitiv în București, iar proprietatea a fost naționalizată, devastată de armata sovietică și apoi transformată de regimul comunist în sediu de unitate agricolă: I.A.S. Tecuci.

Așa cum se poate vedea din imagini, micul palat de la Țigănești poartă rănile adânci ale deazstrelor succesive prin care a trecut după alungarea proprietarilor. După lungi procese a ajuns în sfârșit în administrarea urmașilor lui Nestor și Maria Cincu, dar, departe de atmosfera de altădată, când Cinculeștii se adunau de câteva ori pe an, unii venind de prin Franța unde stăteau cu lunile, alții de pe aici, mai de aproape: București, Iași sau ținuturile Vrancei.

PS. Mulțumiri doamnei Mihaela Mateescu Culluri pentru unele din fotografiile de la vila Mouka, prezentate aici în premieră, cât și pentru acele informații care au fost folosite în redactarea articolului.

Autor: Viorel Burlacu, nov.2022


Vila Cincu de la Tiganesti Ana Culluri _i Margareta Culluri, George Gussi _i Dan Apostoleanu- aprox. 1933-34 Chio_cul_2 Magdalena (Madlen)-Anton(Tony) _i Fernanda copiii lui Nestor Cincu_2