loader image

Cerc cu directorii de şcoli pe tema descentralizării

TECUCI-Cerc-metodic-a-directorilor  Descentralizarea învăţământului preuniversitar reprezintă transferul de autoritate, responsabilitate şi resurse în privinţa luării deciziilor şi a managementului general şi financiar către unităţile de învăţământ şi comunitatea locală. Se trece astfel de la modelul şcolii “consumatoare” de resurse la nivel naţional, la şcoala reprezentativă pentru comunitate, în care aceasta din urmă, investeşte resurse locale dar are şi responsabilităţi de control şi evaluare. Şcoala Gimnazială Elena Doamna a găzduit miercuri după-amiază un cerc metodic pentru managerii de unităţi şcolare din zona Tecuci pe această temă. O sesiune de formare şi informare a fost susţinută de Ovidiu Mantaluţă, senior researcher – Institute for Education Sciences Bucharest. Mantaluţă a precizat că legea descentralizării a fost făcută după Legea Educaţiei Naţionale din timpul regelui Ferdinand însă măsurile de descentralizare trebuie introduse treptat. Şcoala românească care a practicat ani de zile modelul managerial centralizat cu rădăcini în cultura şi mentalitatea noastră, nu se poate schimba peste noapte. Programul cercului metodic a cuprins şi un moment poetic inspirat de anotimpul toamnei. Directorii şcolii gazdă, Maria Postea şi Georgeta Coadă, au invitat elevii de la clasele pregătitoare să încânte cu versuri. Directorul Postea a prezentat şi prima ediţie a buletinului informativ Info Şcolar As, care-şi propune să apară bilunar cuprinzând noutăţile din Şcoala Elena Doamna. Inspectorul şcolar zonal, Alice Cristache, a precizat apoi că s-a încheiat prima etapă de control tematic şi a început a doua etapă care va dura până la 1 decembrie. Inspectorul a mai spus că în această perioadă se vor efectua vizite inopinate la şcoli pentru verificarea prezenţei la orele de curs.

2 thoughts on “Cerc cu directorii de şcoli pe tema descentralizării

  1. Există încă angajaţi cu normă întreagă în îndobitocirea rasei umane şi a românilor în special. Prin vorbe pompoase, goale de conţinut, dar cu bătaie lungă se spune despre „descentralizarea învăţământului preuniversitar”.În esenţă, bizonul român nu realizează că această descentralizare vizează doar faptul ca cetăţenii dintr-o comunitate să suporte costurile învăţământului în localitate, dar ce se învaţă în aceste şcoli, să vină de sus. Adică guvernanţii să nu mai aibă grija şcolilor, doar vor da directive ce să se înveţe în aceste şcoli.Adică să se creeze vita perfectă a societăţii de consum. Cu un sistem de învăţământ creat de indivizi închistaţi în mintea lor îngustă, care nu priveşte spre viitorul uman, ci doar spre cel de consum, vom avea indivizi care aflaţi într-o continuă competiţie cu ceilalţi, nu va crea decât sclavi sau idioţi. Sclavul român, dacă are unde dormi, ce mânca şi ce pune în…pat, e supermulţumit. Nu-l intersează nimic altceva, doar dacă poate să muşte alt semen, sau să se umfle în pene cu vreo realizare materială personală, cu valoare de doi lei în contextul rasei umane ca specie. Dacă s-ar vota legea învăţământului fără note, începând de a doua zi, 90% din corpul profesoral ar avea tulburări masive ale psihicului, iar spitalele de nebuni nu ar face faţă cu internarea lor. Eficienţa şi calitatea unui profesor se poate măsura foarte simplu.Dacă acel profesor nu are niciodată elevi care chiulesc la ora lui, ar trebui să fie mândru. Rebuturile profesorale le afli, dacă vezi unde chiulesc cei mai mulţi elevi. Realitatea este că acest gen de rebut de cadru didactic, este şi un rebut uman în proporţie de 99%.

    1. Asa este, nu suntem pregatiti pentru descentralizare.
      Descentralizarea nu presupune doar transferul cheltuielilor pe seama localitatilor – cele mai sarace fiind condamnate la un invatamant subfinantat. Un si mai mare pericol este acela ca invatamantul va ajunge la mana autoritailor locale.
      Ale noastre, ne demonstreaza zilnic ca sunt incompetente si nu de cea mai buna credinta. Asa cum la primarie sunt afisate, cu incalcarea legii, posterele electorale ale USL, asa cum la conducera spitalului este numit un client politic care nu are nici in clin nici in maneca cu postul de director de spital, tot asa, fara niciun control de la centru, scolile vor deveni la cheremul hutupanilor politici care au reusit sa pacaleasca electoratul. Asta ar mai lipsi, o scoala sub capacul clientelismului!
      Deoarece electoratul nu este exigent, deoarece societatea civila – mai ales pe la noi – nu prea are coloana vertebrala, deoarece clasa politica locala e destul de troglodita, avem nevoie de o scoala care sa poata sa respire, racordata nu la autoritatile locale, ci la cele centrale, despre care putem spera ca sunt ceva mai elevate.

Comments are closed.