loader image
Langa statuia lui Alexei Mateevici din comuna Movileni

La Movileni, prima activitate de promovare turistică a localităţii pentru oaspeţii din alte ţări

    Se cunoaşte faptul că de mai multă vreme, Primăria din comuna Movileni, judeţul Galaţi, este preocupată de promovarea propriului patrimoniu cultural-turistic din care motiv se depun numeroase eforturi pentru inventarierea şi evidenţierea ariilor naturale protejate sau relicvelor istorice, pentru valorificarea oportunităţilor create de barajul şi lacul de acumulare de pe Siret.

Dacă se va reuşi, aşa cum se intenţionează în momentul de faţă, asfaltarea drumului care accede barajul putem spune că se va reduce cu cel puţin zece kilometri distanţa dintre oraşele Tecuci şi Focşani oferindu-se astfel posibilitatea locuitorilor din cele două judeţe învecinate să descindă mai des în această zonă plină de surprize.

Recent, cu prilejul „Zilelor comunei Movileni“ (17-19 august 2018), dar şi în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, Marian Moisă, Primarul localităţii, împreună cu principalii săi colaboratori au iniţiat prima activitate de promovare turistică a comunei invitând câţiva oaspeţi de peste hotare, inclusiv tecuceni.

In vizita la Scoala Gimnaziala Movileni Prinsi intr-o hora la stejarul multisecular La intrare in cea mai adanca hruba

 

 

 

Aşa se face că au răspuns în mod favorabil invitaţiei: francezul Rolland Gallari din Draguignan – Franţa, Giuseppe Savella din Sardinia – Italia, Yhongxin Li, Geoffrey K. Wu şi membrii familiei sale (Larisa, Karina şi Lorena) din Washington DC – Statele Unite ale Americii. Acestora li s-a adăugat familia pictorului Cojocaru, familia profesoarei Emilia Borş, precum şi câteva persoane din judeţul Vrancea care lucrează în străinătate.

Turiştii menţionaţi au descins, mai întâi, la sediul Primăriei unde au fost întâmpinaţi de Dl. Primar care le-a o ferit informaţii succinte despre localitate, inclusiv pliantul turistic în culori editat recent. De aici, oaspeţii au mers la sala de festivităţi a Bibliotecii Comunale unde părintele Stelian Chirvase a făcut o scurtă incursiune în trecutul multisecular al aşezării şi a prezentat o diaporamă despre Primul Război Mondial şi rolul pe care l-a jucat Movilenii în cadrul bătăliei de la Mărăşeşti. A fost evidenţiată şi trecerea memorabilă a preotului-poet Alexei Mateevici, autorul poeziei „Limba noastră“, care în calitatea sa de preot militar a petrecut trei luni la Movileni în perioada martie-mai 1917.

De aici, invitaţii s-au deplasat la Biserica „Sf. Voievozi“ pentru a vedea pictura din interior, inclusiv icoana ce mai păstrează încă urmele schijelor din 14 martie 1917, precum şi placa memorială dezvelită cu prilejul Centenarului bătăliei de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz, dar şi cu ocazia centenarului nemuririi preotului-poet Al. Mateevici care a slujit în acest locaş de cult.

In preajma coloniei de lastuni O amintire de pe barajul hidrocentralei de la Movileni Popas la ceas de seara pe malul lacului Movileni

 

 

 

Directoarea Şcolii Gimnaziale „Al. Mateevici“, profesoara Elena-Ramona Sonu, a prezentat această instituţie de învăţământ, bine organizată şi dotată cu impresionante materiale didactice. La plecare, întregul grup s-a fotografiat în faţa bustului patronului spiritual al şcolii.

Având drept ghizi pe Dl. Primar şi pe părintele Stelian Chirvase, oaspeţii s-au oprit la stejarul multisecular din lunca Siretului care fusese martor al nenumăratelor întâmplări din timpul Primului Război Mondial, inclusiv fusese văzut şi poate mângâiat de mâinile poetului Al. Mateevici căruia îi plăcea să rătăcească prin pădurea care, din păcate, şi-a redus simţitor dimensiunile. Cele douăzeci de persoane prezente au avut inspiraţia de a se prinde chiar într-o horă în jurul bătrânului arbore, momentul impresionant fiind înregistrat pentru posteritate.

Cel mai mult au reţinut atenţia vizitatorilor împrejurimile satului Movilenii de Jos unde aceştia au avut posibilitatea să descopere: una din vestitele hrube săpate în pământ şi lungă de 25 metri unde obişnuiau să se ascundă oamenii locului în timpul invaziilor tătarilor care au durat până spre începtul secolului al XIX-lea, precum şi una din cele câteva colonii de lăstuni de pe malul stâng al Siretului, inclusă în rezervaţiae biologică.

Desigur că a constituit o veritabilă surpriză pentru vizitatori şi hidrocentrala de cca. 37 MW al cărei lac de acumulare de la Movileni se întinde pe o suprafaţă de peste 800 ha, având o capacitate de stocare de aproape 60 milioane mc de apă. Au fost văzuţi pe maluri numeroşi pescari atras de diversitatea şi dimensiunea peştilor.

În cele din urmă, oaspeţii au fost invitaţi să-şi tragă sufletul la o terasă de pe malul lacului de unde au avut posibilitatea să descopere frumuseţea peisajului marcată la luciul apei, de pădurile de sălcii şi, bineînţeles, de silueta inconfundabilă a Măgurii Odobeştilor. Aici, au fost serviţi cu bucate tradiţionale româneşti, fructe de sezon şi vinuri din zonă care au contribuit la o mai bună cunoaştere şi la legarea unor prietenii.

În încheiere, putem spune că prima vizită a unei delegaţii multinaţionale organizată de Primărie a constituit o reuşită din care motiv invitaţii au ţinut să imortalizeze cele mai interesante obiective ale localităţii, dar să-şi exprime mulţumirea pentru primirea caldă şi momentele atât de plăcute petrecute aici.

Demersul întreprins se adaugă numeroaselor acţiuni ale Primăriei comunei Movileni menite să argumenteze necesitatea finanţării proiectului de valorificare a potenţialului turistic al aşezării.

Ştefan Andronache