La Umbrăreşti o reuşită activitate de promovare a localităţii şi a valorilor spirituale autohtone în Anul Centenarului Marii Uniri
Anul 2018, care marchează împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire a provinciilor istorice româneşti, constituie o provocare pentru comuna Umbrăreşti din judeţul Galaţi aflată numai la un sfert de oră cu maşina de la Tecuci.
Pe parcursul acestui an, în această localitate s-au desfăşurat mai multe demersuri cultural-artistice în realizarea cărora s-au implicat ca de fiecare dată: Primăria (primar Paraschiv Stoica), Şcoala Gimnazială „Sfântul Stelian“ din Umbrăreşti Deal (director prof. Monica Babeş) şi Biblioteca Comunală.
De ziua Înălţării Sf. Cruci, fraţii Rusu, preoţi, unul din Bucureşti, celălalt din Galaţi, şi-au propus şi au şi reuşit să aducă un strop de bucurie consătenilor lor de diverse profesii şi din diferite generaţii adunaţi în număr destul de mare la Căminul Cultural.
Manifestarea a debutat cu o slujbă de pomenire a primilor întemeietori ai acestei aşezări, precum şi a tuturor eroilor umbrăreşteni care s-au jertfit pentru patrie în timpul celor trei războaie în care a fost implicată România. Preotul Toderiţă Rusu a evocat momente importante din istoria aşezării şi a subliniat importanţa contribuţiilor istoricului Ion T. Sion care a realizat cea mai reuşită şi mai documentată monografie a localităţii sale natale.
Studenţii Marius Mihordescu şi Gordana Mihailov de la I.A.T.C. Bucureşti au prezentat în premieră proiecţia documentarului video inedit „Umbrăreşti – ieri şi astăzi“ care prezintă -sub forma unui reportaj-interviu şi într-un montaj inspirat – lucrurile demne de reţinut şi de văzut de aici.
Prof. Ghiţă Nazare, redactorul şef al revistei „Şcoala gălăţeană“, a prezentat volumul „Umbrăreşti – schiţă monografică“, evidenţiind meritele autorului Toderiţă Rusu care a realizat „o carte de istorie, de patriotism şi de mândrie locală, o carte demnă de ţinut la icoană de fiecare umbrăreştean“, contribuţia acestuia reprezentând „un omagiu adus Ţării în anul Centenar al Marii Uniri sa cu prilejul celor 570 de ani trecuţi de la prima menţiune documentară a aşezării, la 15 iulie 1448“.
Preotul Ionel Rusu s-a prezentat la Umbrăreşti cu ultimul său volum de versuri „Pe aripIle credinţei“ ce se constituie într-un „omagiu adus românului creştin, niciodată scutit de provocări interne şi externe, trăindu-şi viaţa ca o călătorie spre cele înalte“. Despre apariţia editorială a vorbit prof. Elvira Alexandrescu de la Colegiul Naţional „Costache Negri“ din Galaţi. În autenticul zbor pe aripIle credinţei prin mijlocirea poeziei generatoare de bucurii sufleteşti s-a prins şi Daniela Vlad, dezinvoltul redactor de la Galaţi al postului de radio ProFM care a reuşit să antreneze două eleve de gimnaziu în lecturarea emoţionantă a câtorva dintre creaţii lirice ale poetului umbrăreştean.
Bibliotecara Elena Brăilescu de la Şcoala Gimnazială „Sfântul Stelian“ a făcut o incursiune în trecutul mai îndepărtat al aşezării, referindu-se în mod special la istoria şi importanţa Mănăstirii de pe Bârloviţa pentru oamenii acestor locuri şi nu numai.
Alţi vorbitori de la Galaţi, Bucureşti, Umbrăreşti sau Tecuci au exprimat, la rândul lor, opinii favorabile la adresa cărţilor lansate de cei doi autori înzestraţi cu har de la Dumnezeu sau tinerilor realizatori ai documentarului video dedicat Umbrăreştilor. Cu acest prilej a fost lansat şi un CD ce include repertoriul muzical al corului „Armonia îngerilor“ (prof. îndrumător Nicoleta Aramă). Organizatorii activităţii au adus elogii, cu prilejul zilei aniversare, şi profesorului de matematică şi publicistului Vasile Turcu, considerat o personalitate de excepţie a comunei, căruia i-au dedicat o plachetă specială.
Apreciem în mod deosebit prestaţia competentă şi discretă a mediatorilor întregului eveniment cultural: Paraschiv Stoica, primar, şi Monica Babeş, profesoară.
Manifestarea de suflet de la Umbrăreşti (care a durat aproape trei ore, fără întrerupere!) s-a încheiat în faţa monumentului închinat lui Ştefan cel Mare şi Sfânt (sculptor Dan Mateescu) din parcul comunei unde realizatorii manifestării, reprezentanţii administraţiei şi şcolilor, cât şi oaspeţii au imortalizat momentul prin intonarea unor cântece patriotice româneşti, inclusiv a melodiei „Limba noastră“ ale cărei versuri aparţin preotului-poet basarabean Alexei Mateevici.
Text şi fotografii: Şt. Andronache