loader image

Lansare de carte – Andreea Gabriela Niţică

Ocean de maraciniDespre avatarurile scriitoarei până la publicarea romanului , despre câştigarea unui concurs editorial, despre reordonarea părţilor cărţii, despre colaborarea cu graficianul şi cu primii corectori – prietenele şi colegii de clasă , despre înţelegerea şi încrederea unui editor surpriză-nu vom afla poate niciodată detalii. Se spune că o carte ar trebui să ne vorbească ea singură. Din momentul publicării ei, doar opera îşi decide drumul către cititori.
Lansarea cărţii are loc în contextul Zilelor Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş” Tecuci la împlinirea celor 132 de ani de la înfiinţarea şcolii, prin prezentări succesive la clase, în faţa elevilor şi a profesorilor.  Vă invităm – adolescenţi, tineri şi maturi – să vă bucuraţi sufletele citind acest roman  al unei adolescente despre adolescenţă şi dragoste într-o viziune absolut inedită!

Andreea Gabriela, Niţică
Niţică Andreea Gabriela

Ocean de mărăcini

roman de Andreea Gabriela Niţică

„Trecerea de la universul uman la cel al magiei mitice se numeşte iniţiere. Constatarea tipurilor de magie prevede abaterile de la regulament,posesorii magiei întunecate se vor înscrie în catalogul urmăririlor generale. Vameşul răspunde de raportul Consiliului şi de paza hotarului. Se vor alege pentru acest post candidaţi cinstiţi, ce dovedesc abilităţi paşnice, de meditator, pe un mandat secundar”.(din Legile Vameşilor)

În articolul II alineatul IV din Codul Consiliului Magic se prevede: „ Repartiţia de la magia defensivă la cea opozantă reprezintă o sfidare la adresa Curţii Supreme. În domeniu includem: răpirea iniţiaţilor, uciderea sau vătămarea animalelor, dispersarea secretelor vrăjitoreşti etc.”

Ce impresie v-ar putea produce asemenea extrase din romanul „ Ocean de mărăcini” al autoarei Andreea Gabriela Niţică ,elevă la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” din Tecuci ?

Localizarea acţiunii romanului: undeva, într-un spaţiu anglo-saxon, probabil dincoace de ocean. Lângă oraşul Summersong creşte o ciudată pădure de brazi până lângă râul Kiko. Oraşul are liceu, elevele Norma, Theo şi Ema sunt prietene şi colege, învaţă, merg la lecţii ori la cofetărie, dar la fel ca în Twin Pix dincolo de aparenţe se ascund misterele unor moşteniri genetice bizare: Norma este vrăjitoare. Şi încă una cu puteri însemnate. Apare un Myke adolescent care o salvează eroic dintr-un incendiu absolut inexplicabil în şcoală. Urmarea? O poveste de dragoste – şi încă una frumos prezentată cu toate ingredientele „Science Fiction”( apariţii fulgerătoare, metamorfozări, forţa levitaţiei, lupte cu duşmanii „animagi”, încercarea forţelor, contestări şi recunoaşteri …) Printre acestea se mai strecoară emoţiile unei anunţate  lucrări  de verificare la literatură cu un profesor sensibil dar ferm, note mici, certuri cu părinţii etc.

Timpul acţiunii este unul absolut derutant. Există telefon, televizor, automobil, hărţi, concerte, excursii în Libia (adică sunt date certe ale prezentului civilizat şi evoluat). Simultan, ca în prozele lui Vasile Voiculescu sau Mircea Eliade se petrec evadările într-un timp mitic, ba mai mult, într-o dimensiune magică încărcată de fantastic.

Iată-ne dar în faţa unei cărţi/roman în toată puterea cuvântului, pe care scriitoarea îl oferă spre delectare şi judecată colegilor săi de generaţie, publicului larg.

Când l-am văzut pe rafturi la librărie mi-a atras atenţia nu titlul care are un regionalism derutant ( „mărăcini”) ci imaginea serafică a unei „fecioare în alb”, o tânără ce trimite imediat la Frumoasa din Pădurea Adormită. Graficianul, un renumit realizator de afişe ( cu siguranţă un nume de şi despre care veţi mai auzi: este Mihai Căulea, elev la CNCH  Tecuci în clasa a XII a B mate – info) a surprins excelent atmosfera cărţii.

Structura compoziţională a cărţii este atent elaborată, se vede aici o mână de om priceput: două părţi( Vocea Lui şi Vocea Ei),  fiecare parte cu câte 17 capitole purtând titluri nu numai incitante dar uneori chiar derutante: Vameşul Ruinelor, Veşmintele morţii, Războiul urletelor, Visul albastru,Tăişul Trădării,Iniţierea.

În fapt cartea se poate citi şi începând cu partea a II-a pentru cei convinşi că autorul – narator(instanţa narativă unică este de genul feminin), această Norma (nume care evocă „normalul”) îşi deapănă povestea din dublă perspectivă a eului narator si a naratorului personaj.

Fiecare parte stă sub semnul citatului declarativ evocând puterea si avatarul dragostei „Puterea de a trece peste suferinţă se datorează numai izvorului nesecat al iubirii, din care am sorbit o cupă plină” mărturiseşte Vocea Lui.  Iar către final Vocea  Ei exclamă duios „Un înger cu aripi de foc se apropie sărutându-mi fruntea, protejându-mă de frig, suferinţă,singurătate. Pentru Michael al meu, cu dragoste Norma Arley.”

De remarcat imaginaţia debordantă a autoarei: Ar fi grozavă o întâlnire cu J. K. Rawling, autoarea vestitului bestseller Harry Potter. Probabil mulţi cititori vor încerca unele comparaţii.

Ce are Andreea Niţică original? Tehnica unui comentariu detaliat, explicativ. Uneori ar putea plictisi dar explicaţia este absolut necesară în urmărirea întâmplărilor.

Tema este cât se poate de banală: Binele, frumosul, iubirea vor învinge forţele răului.

Veţi spune, dar care este subiectul romanului?

Ei bine: Eleva de liceu Norma Arley îl va cunoaşte în împrejurări misterioase pe Michael, proaspăt transferat la acelaşi Hight School din oraşul lor. Trec prin întâmplări dramatice care îţi tulbură ,  îţi înfioară mintea şi sufletul. Au forţe pe care nu le bănuiesc, se înfruntă cu o lume a umbrelor în care ei înşişi sunt vrăjitori, animagi, lupi, demoni.

Autoarea însăşi  alătură povestea de dragoste dintre Myke şi Norma cuplurilor celebre din literatura universală: Romeo si Julieta, Tristan si Isolda, Heatclif si Cathrine din „La răscruce de vânturi”.

De ce recomandăm romanul? Pentru că ne-a uimit puterea unei eleve de clasa a XI-a de a-l duce la sfârşit, de a lupta cu inerţia sau neputinţa financiară a editurilor, pentru că are o imaginaţie dincolo de media vârstei, pentru că tinerele talente se cer cunoscute. Cu greu ne-am fi gândit că eleva aceasta aparent absentă dincolo de rama ochelarilor are forţa de a struni atâtea idei dezlănţuite într-o minte tumultuoasă şi un  trup firav de adolescentă!

Radu Vladimir, profesor CNCH

Vlasie Petronela, elevă, X-C

Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României

NIŢICĂ, ANDREEA GABRIELA

Ocean de mărăcini / roman de Andreea Gabriela Niţică,  Editura Sfântul Ierarh Nicolae -Brăila, 2010, ISBN   978-606-577-086-7                                      821.135.1-31

WWW.bibliotecadigitala.ro /bdigitala@yahoo.com

One thought on “Lansare de carte – Andreea Gabriela Niţică

  1. Va recomand cartea! Este un roman extraordinar. Va spun din propria experienta, l-am citit si mi’a placut la nebunie. Nu imi atrag atentia prea multe carti dar aceasta a reusit;). Bravo Andra!

Comments are closed.