loader image
Proiectul Erasmus+ „Energy for life” - Mobilitate Croatia 4

Proiectul Erasmus+ „Energy for life” –  după doi ani de implementare

Proiectul Erasmus+ „Energy for life” –  după doi ani de implementare –   Mobilitate Croatia 

          Proiectul Erasmus+ „Energy for life”, derulat de Școala Gimnazială „Elena Doamna” din Tecuci, în perioada 2016 – 2019, în parteneriat cu Spania, Italia, Croația, Grecia, Franța, Polonia, are ca principale obiective dezvoltarea  competențelor digitale și științifice folosind metodologia STEM , conștientizarea importanței vitale a elementelor naturale și a energiei naturale pentru viața noastră și induce conștiința efectelor asupra problemelor de mediu și modul în care țările își folosesc resursele naturale pentru a  dezvolta abilități cum ar fi generarea și testarea ideilor, investigarea științifică, colectarea si valorificarea probelor, dezvoltarea unor soluții posibile și evaluarea proceselor și a rezultatelor, îmbunătățirea competențelor științifice.

Proiectul Erasmus+ „Energy for life” - Mobilitate Croatia 3 Proiectul Erasmus+ „Energy for life” - Mobilitate Croatia 2 Proiectul Erasmus+ „Energy for life” - Mobilitate Croatia 1
 
 
 
 

Proiectul se apropie de finalul celui de-al doilea an de desfășurare.

Obiectivul principal pentru cel de-al doilea an a fost implementarea metodologiei STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) în investigarea dezastrelor naturale produse de cele patru elemente, pământ, apă, aer, foc, care susțin și afectează viața pe pământ dar și a beneficiilor naturale ale acestora.

Evaluarea celui de-al doilea an al proiectului a avut loc în Croatia, în Școala Primară Brodarica – Šibenik în perioada 15-17 mai 2018. Din școala noastră au participat două cadre didactice, Lefter Adriana Silvica și Diaconu Gina.

Vizita în școală ne-a încântat foarte mult. Elevii  ne-au pregătit un frumos program artistic, iar apoi ne-au primit cu drag în clase  unde, cu entuziasm, ne-au prezentat experimente STEM ce vizau elemente de robotică și programare pe care le învață  încă din clasele pregătitoare, aplicarea  metodologiei CLIL ( Conținut și limbă integrate în învățare) în cadrul orelor de desen. De asemenea, elevii   au cules plante din curtea școlii  pe care le-au desenat la dimensiuni mari și au învățat denumirile lor în limbile proiectului.

Ședințele de lucru au urmărit modul de implementare a metodologiei STEM , întocmirea planurilor de lecții STEM pentru dezastrele și beneficiile celor patru elemente, acestea fiind și produsul final al proiectului pentru anul școlar 2017-2018.

Un alt segment de lucru  a analizat  stadiul dezvoltării plantelor din Grădina Erasmus. Elevii din școală au semănat semințe din celelalte țări, au urmărit stadiile de dezvoltare, au înregistrat permanent creșterea plantelor, nevoile acestora  pentru a identifica dacă plante din alte țări se pot adapta climei din țara lor.

Acest proiect aduce școlii și elevilor noștri o nouă abordare, benefică pentru învățare, bazată pe experimentare și pe  directa legătură cu realitatea. Înțelegerea proceselor naturale care au loc în jurul nostru îi ajută pe elevi să facă conexiuni logice între elemente și consecințele asupra vieții omului și, totodată, să înțeleagă ce efecte au unele acțiuni ale oamenilor asupra mediului.

Emoțiile devin, de acum, mai mari căci în septembrie școala noastră va fi gazda întâlnirii de la începutul celui de-al treilea an de lucru. Sperăm să facem față cu succes acestei provocări și rezultatele proiectului să aducă plus valoare Școlii Gimnaziale „Elena Doamna”.

Prof. înv. Adriana Lefter
Școala Gimnazială „Elena Doamna” Tecuci