loader image

Scrisoare deschisa

politia rutiera control
foto: stilfm.com

Sunt o persoană care circulă destul de mult cu maşina, atât cu probleme care ţin de activitatea profesională, cât şi în interes personal. De-a lungul timpului, din 1984 şi până astăzi, am parcurs pe străzile din România, dar şi pe cele din străinătate, peste 1 milion de kilometri. Am avut ocazia, atât în România cât şi în alte ţări, să întâlnesc miliţieni neciopliţi şi dictatori, dar şi poliţişti profesionişti, amabili şi bine intenţionaţi. Nu de puţine ori a fost o plăcere să fiu interpelat de un poliţist, dar au fost şi ocazii cand a trebuit să fiu sancţionat din cauza vitezei sau alte motive mai mult sau mai puţin reale. Din păcate, la noi în România nu se ştie din partea organelor abilitate cine este stăpânul şoselelor. Spun aceasta pentru că toţi îşi doresc să fie stăpânii şoselelor, deoarece este un serviciu frumos şi mănos…. Probabil de aceea la noi în ţară te opresc în stradă angajaţi de pe la toate instituţiile: Poliţia Rutieră, poliţia de la secţie, poliţia din comună, politia de la judeţ, Poliţia de Frontieră, Jandarmeria şi Poliţia Comunitară. Să înţelegem de aici că orice angajat cu uniformă şi caschetă poate deveni stăpân peste şoselele patriei? Astfel, în curând am putea ajunge să fim traşi pe dreapta şi de poliţiştii de la Garda Financiară, de aviatori, ceferişti sau chiar de gardienii de la puşcărie. Oare cei care ies pe stradă din proprie iniţiativă nu îşi neglijează alte atribuţiuni care sunt în fişa postului? Nu cumva locul unora ar trebui să fie pe ogoarele patriei, mai ales toamna?
Nu ştim dacă e bine sau rău faptul că de circulaţie se ocupă toate instituţiile enumerate mai sus, dar este clar pentru toată lumea că mare parte din angajaţii lor sau nu sunt abilitaţi şi fac exces de zel, sau nu sunt instruiţi şi nu îşi cunosc atribuţiile. În ultima perioadă s-a întâmplat să fiu abordat de cei mai sus menţionati cu: ”Documentele dumneavoastră!”. Pe lângă modul necivilizat în care se adresează unui şofer, nici un sfert dintre ei nu poartă ecusonul pe care ar trebui să fie scris numele, gradul şi instituţia la care este angajat, aşa cum cer regulamentele şi aşa cum este civilizat şi normal. De asemenea, pe lângă a purta ecuson, poliţistul trebuie să se prezinte: ”Sunt agent Popescu de la …., vă rog să prezentaţi actele dumneavoastră pentru control deoarece….(şi aici ar trebui că poliţistul să menţioneze şi motivul pentru care l-a oprit pe şofer)”.
Având în vedere faptul că majoritatea poliţiştilor uită de aceste reguli de bun simţ şi preferă să demonstreze cu orice preţ că nu au cei 7 ani de acasă, nu ne mirăm că au ajuns să înjure şi să-şi arunce caschetele peste garduri prezidenţiale… Totodată, nu este de mirare că din toate categoriile de oameni care au organizat mitinguri de protest în ultima vreme, din diferite motive, poliţiştii au dat dovadă de cel mai josnic comportament.
În concluzie, poate şeful IPJ Galaţi, inspectorul general al Poliţiei Române sau ministrul de interne ar putea să ne lămurească ce instituţie, dintre cele enumerate mai sus, este abilitată să controleze circulaţia de pe străzile ţării.
P.S. Dacă vom vedea că în următoarea perioadă această problemă nu va fi remediată, vom continua. În articolele viitoare vom prezenta însă şi date exacte: nume, localităţi, apartenenţe şi interese politice sau de altă natură.

Sursa: impartial.ro