loader image
Erasmus cu titlul Energy for life 4

Proiectul Erasmus+  „Energy for life” sărbătorit la Tecuci

În Școala Gimnazială „Elena Doamna” se desfășoară începând cu data de 1 septembrie 2016 un proiect cu finanțare europeană Erasmus + cu titlul „Energy for life”. Proiectul are o finanțare de 28745 euro, pe perioada 2016-2019,  pentru mobilitățile și activitățile ce se desfășoară pentru atingerea obiectivelor stabilite.

Proiectul își propune :

  • să dezvolte competențele digitale și științifice folosind metodologia STEM (Educația STEM (științe, tehnologie, inginerie, matematică) este o prioritate a învățământului internațional actual și include un curriculum bazat pe ideea de educare a elevilor cu ajutorul a patru discipline diferite. Disciplinele STEM sunt predate integrat, interdisciplinar, bazându-se pe legătura cu realitatea și pe experiența copiilor. De asemenea, una din căile cele mai eficiente de a preda aceste discipline este învățarea bazată pe proiect. În ciclul primar – educația se concentrează pe cursuri de introducere in modelul STEM, gradul de conștientizare a domeniului STEM si ocupaț Acest prim pas asigura o structura de baza pentru procesul de învățare axat pe rezolvarea problemelor prin aplicarea soluțiilor din viața reala.
  • conștientizarea importanței vitale a elementelor naturale și a energiei naturale pentru viața noastră și de a induce conștiința efectelor asupra problemelor de mediu și modul în care țările își folosesc resursele naturale;
  • să dezvolte abilități valoroase, cum ar fi generarea și testarea ideilor, investigarea științifică, colectarea si valorificarea probelor, dezvoltarea unor soluții posibile și evaluarea proceselor și a rezultatelor, îmbunătățirea competențelor științifice, a competențelor de limbă folosind metodologia CLIL.

Parteneriatul Erasmus + este între școli din 7 țări europene:

Spania –CP Felix Grande – Tomelosso  coordonator

Italia – DD Statale 3 Circolo L. Pirandello Bagheria

Grecia – 14th Primary School of Rethimno

Franța – Ecole Primaire Publique de Frontenac

Polonia – Szkola Podstawowa nr 52 Czestochowa

Croația -Osnovna Skola Brodarica

 România-Scoala Gimnazială „Elena Doamna” Tecuci

Școala Gimnazială „Elena Doamna” a fost gazda celei de-a V – a mobilități  din proiect în perioada 23-27 septembrie 2018, pentru organizarea  activităților care se vor derula în anul școlar  2018-2019, obiectivul celui de-al treilea an fiind construirea unui oraș verde.

Delegația celor 6 țări a fost alcătuită din 15 persoane, profesori învățământ primar sau specialități, care pe parcursul întâlnirii au luat cunoștință cu aspecte ale învățământului românesc, ale curriculum-ului pentru învățământ primar,  ale culturii și tradițiilor zonei prin interacțiunea directă cu elevii și profesorii.

Fiind în an centenar, cadrele didactice implicate în proiect au decis să le prezinte musafirilor partea tradițională a școlii și culturii românești, delegația fiind primită în școală cu tradiționala pâine și sare, profesorii și elevii fiind îmbrăcați în port național.  Vizita în clase a fost o amplă incursiune în tradițiile românești, fiecare clasă pregătindu-le invitaților surprize cât mai variate, toate având legătură cu tradițiile românești: pictură pe linguri, cusături, decorarea portului național folosind tehnici diferite, pictură pe vase de lut sau felii de lemn, o impresionantă șezătoare cu cântece și dansuri și un atelier de olărit la care toți invitații au participat cu mare încântare. La finalul evenimentului toți cei prezenți s-au bucurat de o masă numai cu bucate tradiționale, pregătită de părinți și profesori.

Un alt eveniment de o mare importanță a avut loc în data de 26 septembrie 2018, când s-a sărbătorit Ziua Europeană a Limbilor, alături de delegația din cele 6 țări și de invitați din partea Inspectoratului Județean Galați, Casei Corpului Didactic, Primăriei Tecuci, directori ai școlilor tecucene și responsabili pentru proiecte și programe europene.

Programul activității a cuprins o scenetă în limba engleză, realizată după textul „Aventura lui  WEAF în jurul lumii” (WaterEarthAirFire- mascota proiectului, o creatură care reprezintă cele patru elemente și 4 simboluri ale proiectului, delfin, broască țestoasă, fluture și dragon) poveste realizată prin colaborarea celor 7 țări implicate, fiecare câte un capitol, fiind produsul final al anului 2016-2017. Costumele, decorul și mai ales implicarea copiilor a uimit auditoriul.

Spectacolul a continuat cu intonarea de cântece în limbile țărilor partenere, aceștia intonând alături de copii. Atmosfera plină de emoție și entuziasm, plăcerea de a petrece împreună această zi, care a avut rolul de a celebra diversitatea lingvistica, învățarea limbilor străine pe tot parcursul vieții, atragerea atenției publicului asupra importanței învățării limbilor străine și  sensibilizarea cu privire la existența și valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa, încurajând învățarea lor.

Timpul petrecut în școală a fost alocat și sesiunilor de lucru, care vizează atingerea obiectivelor propuse pentru cel de-al treilea an, construirea unui oraș verde, investigarea beneficiilor și dezastrelor din natură produse de intervenția omului folosind noua metodologie STEM. În realizarea orașului verde, oraș alcătuit din 7 cartiere, numărul țărilor din proiect, echipa de proiect a fost susținută și ajutată de un arhitect, care a pus în aplicare ideile profesorilor, de a folosi abordarea tradițională cât și cea modernă – reciclarea deșeurilor, reutilizarea unor obiecte, utilizarea pieselor lego și a celor realizate folosind imprimanta 3D.

În data de 26 septembrie, delegația proiectului a participat la o scurtă întâlnire cu Primarul Municipiului Tecuci, în cadrul căreia a fost evidențiată importanța desfășurării proiectelor cu finanțare europeană și beneficiile asupra elevilor și a dezvoltării învățământului românesc.

Emoțiile tuturor celor implicați au fost foarte mari, pe tot parcursul întâlnirii, dar atât profesorii cât și elevii Școlii Gimnaziale „Elena Doamna” au dovedit că își merită locul în aceste proiecte europene,  că pot duce cu mândrie numele școlii românești, a tradițiilor, a culturii dincolo de granițe.

Coordonator   Prof. Lefter Adriana Silvica

Erasmus cu titlul Energy for life 8 Erasmus cu titlul Energy for life 7 Erasmus cu titlul Energy for life 6 Erasmus cu titlul Energy for life 5 Erasmus cu titlul Energy for life 3 Erasmus cu titlul Energy for life 2 Erasmus cu titlul Energy for life 1 Erasmus cu titlul Energy for life 9