loader image
Stefan Buturca - Pictor Tecuci

La mulți ani, Ștefan Buțurcă!

Pictorul Stefan Buturca

Pictorul Ștefan Buțurcă așează astăzi pe șevaletul său, culorile pentru încă un tablou…unul  de familie, în care îi vor fi alături: familia, prietenii și toți cei care știu să prețuiască artiștii, măcar în zile de sărbătoare. La cei 65 de ani împliniți pe 9 aprilie, cu siguranță că vor fi mulți cei care vor împleti un buchet de alese gânduri pentru artistul aflat la o împlinită aniversare.

A absolvit în anul 1974 Institutul de Arte Plastice din Iași, la clasa unor străluciți artiști și profesori: Dan Hatmanu și Francisc Bartok. Deschide prima expoziție personală încă din anii studenției (1972), cu lucrări expuse la Galeria de artă ,,Gh. Petrașcu” din Tecuci. De-a lungul anilor, artistul a fost prezent cu peste 40 de ,,personale” în saloane și galerii de artă din Iași, Galați, Suceava, Piatra Neamț, Chișinău.

În anul 1995 donează Muzeului de Istorie din Tecuci, o selecție de peste 16.000 de lucrări realizate de de elevi de la toate instituțiile școlare unde a funcționat ca profesor, înființând astfel Secția de Artă Infantilă ,,Colecția Ștefan Buțurcă”. La Olimpiada de Francofonie, Artă și Cultură din Quimper – Franța,  copiii pregătiți de artist obțin multe medalii din aur, bronz și argint, iar mentorului lor i se decernează Diploma și Medalia de Onoare a olimpiadei.   S-a dăruit ca dascăl, la catedra unor școli din Țepu, Matca și apoi, până la pensionare, în municipiul Tecuci.

De-a lungul celor peste patru decenii de muncă în fața șevaletului pictorul tecucean a exersat desenul, dar și acuarela, a realizat compoziții istorice, natură statică, însă cea care l-a definit mai bine în arta plastică românească este pictura. Abordează cu excelență două domenii care îl consacră și îl individualizează : portretul și peisajul, unde critica de specialitate a subliniat de fiecare dată calitățile sale de colorist. Multe din temele peisajelor sale poartă amprenta Nicoreștiului natal, sau a unora din satele apropiate: Fântâni, Coasta Lupei, Poiana și bineînțeles, din Tecuciul care l-a adoptat încă din primii ani de școală. Peste 300 de lucrări ale artistului Ștefan Buțurcă se află în colecții particulare din țară și din străinătate, dar și în unele instituții publice.

Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala București, din anul 2000. În anul 2008, la propunerea primarului Eduard Finkelstain, Consiliul Local decide să-i confere titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Tecuci.

Pe marea scenă a artei tecucene s-au aprins reflectoarele și a ieșit la aplauze un artist: Ștefan Buțurcă, un mândru Cavaler al penelului, care prin creația sa înnobilează arta plastică românească, completând astfel Albumul de portrete al pictorilor români plecați din ținutul Tecuciului.

Ani mulți și frumoși, Maestre!

Viorel BURLACU

Buturca Stefan - Pictor din Tecuci

Dan Mateescu și Ștefan Buțurcă (1982)
Dan Mateescu și Ștefan Buțurcă (1982)

Buțurcă Stefan pictor