loader image
Poetul basarabean Ioan Găină la Tecuci - discurs

Poetul basarabean Ioan Găină din nou la Tecuci după 25 de ani

Scriitorul şi directorul Casei-muzeu „Alexei Mateevici“ din Zaim, raionul Căuşeni, R. Moldova, a venit pentru prima oară la Tecuci în iunie 1993.

Atunci a oferit gazdelor un spectacol de neuitat susţinut de Cenaclul „Steaua de Vineri“ din oraşul Căuşeni pe care îl conducea. Câteva dintre membrele acestuia dobândise premile I ţi III la Concursul de creaţie poetică iniţiat de Biblioteca Municipală.

Poetul basarabean Ioan Găină la Tecuci - manifestareAnul acesta, fiind invitat în mod cu totul special de către Biblioteca Municipală „Ştefan Petică“ din Tecuci cu prilejul Zilelor oraşului, Ioan Găină a ţinut să fie prezent la slujba dedicată Sf. Mare Mc. Gheorghe de la Biserica Catedrală şi oficiată de ÎPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, a participat la vernisajul a două expoziţii (de icoane şi de artă populară) de la sediul Casei de Cultură.

A doua zi, la Biblioteca Municipală, au avut loc mai multe Poetul basarabean Ioan Găină la Tecuci - asistentaactivităţi prilejuite de Ziua Bibliotecarului. După momentul dedicat de directoarea instituţiei, Ionica Nasie, slujitorilor cărţii din localitate şi din comunele învecinate, lansarea unei lucrări bibliografice „100+“ (consacrată de Manuela Cepraga Primului Război Mondial şi Marii Uniri) şi vernisajul expoziţiei de artă plastică a creatorilor tecuceni, datorat profesorului Gheorghe Andreescu din Galaţi, a urmat prezentarea de către Ştefan Andronache a personalităţii scriitorului Ioan Găină.

Constantin Oancă poet din TecuciPublicul – alcătuit din bibliotecari, membri ai Cenaclului literar „C. Hogaş“, profesori şi elevi, dar şi consilieri – a urmărit cu vădit interes lansarea ultimelor apariţii editoriale („Altarele «Limba Noastr㻓 şi „Catapeteasma cuvintelor“) ale lui Ioan Găină, despre conţinutul şi valoarea artistică a volumelor de versuri vorbind profesorii Eleonora Stamate (care a lansat şi ultimul număr al revistei „Tecuciul literar-artistic“) şi Constantin Oancă.

În încheiere, autorul a dezvăluit motivele care l-au inspirit în realizarea celor două cărţi, l-a evocat pe regretatul prieten şi îndrumător Dionisie Duma, exprimându-şi, totodată, sentimentele sale de recunoştinţă şi sinceră prietenie faţă de tecuceni pe care îi consideră drept fraţii săi.

Ion Găină s-a folosit de acest prilej pentru a acorda diploma de merit „Ion Ungureanu“, precum Poetul basarabean Ioan Găină la Tecuci cu Viorel Burlacuşi titlul „Omul Unirii“ (ambele însemne instituite de Casa-muzeu „Al. Mateevici“ din Republica Moldova) unora dintre intelectualii tecuceni care s-au implicat, în ultima vreme, în îmbunătăţirea relaţiilor culturale dintre românii de pe ambele maluri ale râului Prut.

Scris de Ştefan Andronache