Și Movilenii și-au cinstit înaintașii 0

Și comuna Movileni și-a omagiat înaintașii

Anul Omagial al Satului românesc instituit de Patriarhia Română oferă prilejul multor localități rurale din județul Galați să-și afirme potențialul lor creator, atașamentul la credința creștină ortodoxă și recunoștința față de cei care, de-a lungul timpului, au contribuit la propășirea și înfrumusețarea așezărilor, la instruirea și educarea oamenilor sau la statuarea unui climat moral sănătos în cadrul comunităților.

Recent, mi-a fost dat să asist la un astfel de eveniment, la Movileni, comună din județul Galați, care își va aniversa în curând 395 de ani de la prima atestare documentară. De fapt aici, în frumoasa localitate de pe malul stâng al râului Siret, a avut loc o suită de manifestări cu caracter religios și cultural-artistic la care au participat săteni, elevi, foste cadre didactice și fii ai satului.

Debutul activităților s-a produs în Biserica „Sfinții Voievozi“ din centrul comunei unde enoriașii și invitații au participat la o slujbă de pomenire închinată preotului-poet Alexei Mateevici (de la a cărei trecere în eternitate s-au scurs 102 ani), patronul spiritual al Școlii Gimnaziale din Movileni, intelectualilor ce nu mai sunt dar care, datorită faptelor lor de ispravă continuă, să sălășluiască la loc de cinste în memoria oamenilor. Momentul înălțător din lăcașul de cult a avut drept protagoniști pe preoții: Gheorghe Joghiu, Protopop de Tecuci, Gheorghe Șușnea din Tecuci, George Chiriță din Podoleni și Stelian Chirvase din Movilenii de Sus.

Ulterior, întreaga asistență s-a deplasat la Căminul Cultural din preajmă unde mai sosiseră și alți spectatori.

După intonarea imnului național și adresarea de către Primarul comunei Marian Moisă a urării de bun venit oaspeților, PC părinte Protopop Gh. Joghiu a rostit un discurs emoționant în care a subliniat importanța și contribuțiile satului românesc la afirmarea conștiinței religioase și de neam, la dezvoltarea limbii, științei și culturii prin reprezentanții săi de excepție. Totodată, vorbitorul a făcut referiri și la problemele grave cu care se confruntă, în momentul de față, comunitățile sătești aflate în pragul dispariției ca urmare a exodului forței de muncă în spațiul european.

Profesoara Ramona Sonu, managerul Școlii Gimnaziale „Alexei Mateevici“, a adus un omagiu slujitorilor școlii, adică dascălilor și profesorilor de excepție, care și-au legat destinul de această comună, contribuind atât la instruirea cât și la educarea numeroaselor generații de elevi. Au mai fost menționați preoți, primari și chiar unii slujitori ai instituțiilor de cultură cărora oamenii le păstrează o binemeritată recunoștință. S-a păstrat un moment de reculegere pentru cei care nu mai sunt în viață.

Profesorul Vladimir Radu din Tecuci, care a fost și moderatorul întâlnirii, în cadrul intervenției sale a prezentat recenta monografie „Tecuci, un ținut cu vocația Unirii“ elaborată de un colectiv de autori și apărută cu contribuția AARD-CAR UNIREA din municipiul Tecuci. Acesta s-a referit la trecutul istoric al Movilenilor, a amintit faptul că Alexei Mateevici și-a petrecut trei luni din viață, în primăvara anului 1917, în Movilenii de Jos.

Tânărul profesor de istorie Daniel Bradea a evidențiat jertfele pe care le-au făcut fiii localității în Primul Război Mondial, unii dintre cavaleriștii de aici (care activau în cadrul Reg. 6 Roșiori din Tecuci) reușind, sub comanda generalului Gheorghe Rusescu, să ajungă la Budapesta în vara anului 1919.

Cel mai frumos și mai emoționant moment al întâlnirii l-a creat unul dintre fiii Movilenilor, profesorul Emil Motovelea în vârstă de 85 de ani,  autorul cărții

„Movilenii de Sus“ cât și al volumului proaspăt ieșit de sub tipar „Sub vremi“. Participanții la manifestare au urmărit cu atenție evocările cu caracter biografic remarcând atașamentul său fidel la înaltele principii morale ce i-au fost inoculate de părinți, preoți sau profesori. Acestui demn și respectabil fiu al satului i s-a cântat de întreaga asistență „Mulți ani trăiască!“, iar parohia Bisericii „Sfinții Voievozi“ i-a oferit un buchet mare de flori și un tort special.

Profesorul Șt. Andronache a prezentat expoziția de cartofilie „Costume și dansuri tradiționale europene“ ale cărei panouri au ținut să scoată în evidență România care se remarcă prin originalitatea și frumusețea acestor creații populare, precum și țări ca Italia, Franța sau Spania în care conaționalii au ajuns să trăiască și să le cunoască obiceiurile.

Avându-se în vedere motivația evenimentului, s-au proiectat videoclipurile: „Dor mi-i de satul meu“ inspirat de binecunoscutul cântec al solistei de muzică populară Luciana Spânu și ilustrat cu imagini din satele ce aparțin de Arhiepiscopia Dunării de Jos, precum  și „Fiind băiat păduri cutreieram“, o încercare de reconstituire a copilăriei lui Mihai Eminescu, petrecută în satul Ipotești, demersul fiind prilejuit de comemorarea recentă a 130 de ani de la dispariția marelui poet.

Primarul comunei Movileni, Marian Moisă, a încheiat suita intervențiilor făcând cunoscute preocupările sale și ale Consiliului Local ce au în vedere îmbunătățirea condițiilor de viață ale propriilor săteni sau promovarea potențialului turistic al localității situată în preajma barajului și a celui mai mare lac de acumulare de pe Siret.

În final, membrii Corului parohial instruit de profesoara Vetuța Chirvase le-au oferit participanților un inspirat program muzical ce a inclus lucrările: „Imnul Movilenilor“, datorat lui Ioan Găină, binecunoscut scriitor din Republica Moldova, „Limba noastră“ de Al. Mateevici și „Basarabie frumoasă“. Doi elevi de la Școala Gimnazială au evocat momente din viața lui Alexei Mateevici.

Evenimentul de la Movileni va rămâne cu siguranță în memoria tinerilor participanți determinându-i să se mobilizeze astfel încât să contribuie, la rându-le, la păstrarea frumoaselor tradiții și, mai ales, la înflorirea comunei lor natale.

Ținem să amintim faptul că printre invitații speciali s-au numărat și managerii unor instituții de cultură din Tecuci: Ionica Nasie – Biblioteca Municipală „Șt. Petică“ și Viorel Burlacu – Muzeul de Istorie „Th. Cincu“, amfitrionii manifestării fiind primarul Marian Moisă, Mioara Sandu, bibliotecară, și preotul Stelian Chirvase.

Nutrim speranța că activități similare dedicate Anului Omagial al Satului vor mai avea loc și în alte comune aparținătoare de Protoieria Tecuciului.

Fotoreportaj de Ștefan Andronache

       GALERIE FOTOGRAFII     

i Movilenii și au cinstit înaintașii 1

i Movilenii și au cinstit înaintașii 2

i Movilenii și au cinstit înaintașii 3

i Movilenii și au cinstit înaintașii 4

i Movilenii și au cinstit înaintașii 5

i Movilenii și au cinstit înaintașii 6

i Movilenii și au cinstit înaintașii 7

i Movilenii și au cinstit înaintașii 8

i Movilenii și au cinstit înaintașii 9

i Movilenii și au cinstit înaintașii 10

i Movilenii și au cinstit înaintașii 11