Șezătoarea inspirată din Buceștii lui Ștefan Petică
Într-o frumoasă după-amiază de vară, în perimetrul insolitei „Oaze a lui Năstăsache“ (proprietatea ing. Mihai Năstăsache) din Bucești, situată pe malul stâng al Bârladului vechi, la umbra îmbietoare și răcoroasă a sălciilor pletoase, pe covorul moale și puternic mirositor al ierbii, precum și pe fundalul sonor oferit din belșug de păsările cerului, s-a desfășurat o întâlnire prietenească și de suflet a membrilor cenaclurilor literare „Calistrat Hogaș“ ce ființează pe lângă din cadrul Casa de Cultură din Tecuci și „Arionda“ din Galați. Reuniunea de aici și-a dorit să se înscrie în suita manifestărilor culturale din județul nostru menite să marcheze Anul Omagial al Satului Românesc.
Moderatoarele șezătorii ținute direct sub cerul liber, chiar în preajma fermecătoarei lunci prin care obișnuia să rătăcească, cândva, însuși poetul Ștefan Petică, au fost scriitoarele: Eleonora Stamate din partea tecucenilor și Olimpia Sava reprezentanta gălățenilor.
Au lecturat versuri din volumele recent publicate: talentatele poete Violeta Daniela Mândru, Mihaela Gudană și Eleonora Stamate din Tecuci, reputatele scriitoare Cezarina Adamescu și Speranța Miron din orașul Galați, cărora li s-au adăugat fabulistul Gheorghe Antohi sau prozatorii Ioan Gh. Tofan și Marin Năstase din aceeași localitate.
Gazdele întrunirii – care s-au îngrijit și de buna primire a oaspeților – și-au prezentat ultimele lor apariții editoriale: Tudosia Lazăr, volumul „Vaza cu povești“ (în limbile română și italiană), iar Olimpia Sava suita de lucrări în versuri „Sinonime“ și „Omonime“ capabile să înlesnească însușirea cu plăcere de către copii a tezaurului de cuvinte ale limbii române.
Au mai avut intervenții notabile poeții tecuceni: Vasile Sevastre Ghican, Constantin Oancă, Mihai Ștefăniu, eseistul și autorul de interviuri Tasie Dănăilă, acesta din urmă aducând un omagiu fiului Iveștiului, profesorului Gheorghe Frătița, un împătimit cercetător al trecutului acestei așezări și fondatorul instituției Casa Personalităților iveștene.
La rândul său, Gh. Frătița a adus în discuție monografia pe care a consacrat-o comunei natale aflată deja sub tipar.
Comandorul Ionică Răileanu din Tecuci și-a exprimat, prin mijlocirea unei ultime creații lirice, respectul și admirația pentru idolul său, marele poet Nichita Stănescu demers ce a stârnit un ropot de apauze.
În încheiere, scriitoarea Eleonora Stamate, redactorul șef al revistei „Tecuciul literar-artistic“, a prezentat conținutul ultimului număr al acestei publicații dedicat poetului Mihai Eminescu de la a cărui trecere în eternitate s-au scurs 130 de ani.
Se cuvine a mai adăuga faptul că șezătoarea literară de la Bucești a fost agrementată, în dese rânduri, de intervențiile muzicale ale chitaristului local Nicu Izvoranu, care a interpretat mai multe creații folk de succes, și de compozițiile proprii ale sensibilului Constantin Oancă din Corod.
Entuziasmați de reușita reuniunii, participanții și-au propus să se reîntâlnească, la începutul lunii octombrie, pentru a marca cei 115 ani de când „cântărețul de serenade“ Ștefan Petică, „într-un amurg de toamnă rece“, s-a refugiat dincolo de „bolțile albastre“.
Foto-reportaj de Ștefan Andronache