loader image
Afis-expozitie-Sicilia

Primirea entuziastă a fotografului italian GIUSEPPE SABELLA la Tecuci

Demersul fotografic al lui Giuseppe Sabella reconstituie cea mai bună tradiție și își propune să redea într-un mod convingător Sicilia îndepărtată și misterioasă. Fotografiile din această serie devin, în ochii celor care știu să le privească, sugestii, accente enigmatice, refracții, străluciri ale umanității universale.

Franco Carlisi, directorul revistei „Gente di Fotografia“

Concitadinii pasionați de fotografie și iubitorii Italiei au avut posibilitatea să-l întâlnească la Casa de Cultură din Tecuci pe artistul de origine siciliană Giuseppe Sabella.

În această înstituție s-au desfășurat, marți 4 iunie 2019, două activități culturale complementare dedicate cu predilecție Siciliei: o sesiune de proiecții video și vernisajul unei remarcabile expoziții de fotografie, ambele avându-l ca protagonist pe Giuseppe Sabella.

Pasionatul de fotografie și investigatorul stărilor sufletești ale oamenilor simpli din provincia natală a prezentat publicului videoclipurile: „Îmbrățișarea“, „Întoarcerea lui Icar“ și „Sicilia, instantanee dintr-o lume a paradoxurilor“. Cu acest prilej, eleva Melinte Ioana de la Colegiul Național „Spiru Haret“ a proiectat un videoclip recent dedicat insulei din sudul Italiei.

După intervențiile autorului și ale prezentatorului acestuia, Ștefan Andronache, care a evidențiat meritele de până acum ale oaspetelui italian, numeroșii participanți (cadre didactice, reprezentanți ai instituțiilor de cultură, pensionari, elevi) au privit cu interes și admirație cele cca. 40 de lucrări expuse în foaierul primitor al Casei de Cultură, creații care dezvăluie contradicțiile spiritului sicilian, surprind aspecte ale reprezentațiilor laice și religioase atât de specifice provinciei istorice.

Întreaga suită de fotografii alb-negru ține să demonstreze faptul că în spatele camerei obscure care le-a imortalizat s-a aflat întotdeauna același om pasionat, curios, inspirat și talentat, Giuseppe Sabella.

Am remarcat pe parcursul întregii manifestări deschiderea sinceră spre dialog nu numai a invitatului special, un om jovial și cu suflet cald, mare iubitor al țării noastre (motiv pentru care s-a și căsătorit cu o româncă, originară din județul Vrancea), ci și a unora dintre reprezentanții intelectualității tecucene: Elena Paraschiv, Virgil Pavel, Lidia Costea, Vasile Ghica, precum și a jurnalistului gălățean Victor Cilincă care au demonstrat atașamentul lor la valorile spirituale și morale europene.

Ținem să menționăm că moderatorii întâlnirii au fost: Diana Cioclu, managerul Casei de Cultură, și Șt. Andronache, traducerile în limbile italiană și română fiind asigurate de Nicoleta Radovici, bibliotecară la Școala Gimnazială „D.A. Sturza“.

Expozitia de fotografii va rămâne deschisă până pe 23 iunie 2019.

Foto-reportaj de Ștefan Andronache

Expoziție de fotografie Giuseppe Sabella Tecuci 2019

Expoziție de fotografie Giuseppe Sabella Tecuci 2019 - 2

Expoziție de fotografie Giuseppe Sabella Tecuci 2019 3

Expoziție de fotografie Giuseppe Sabella Tecuci 2019 - 4

Expoziție de fotografie Giuseppe Sabella Tecuci 2019 7

Expoziție de fotografie Giuseppe Sabella Tecuci 2019 - participanti

Expoziție de fotografie Giuseppe Sabella Tecuci 2019 9