loader image
Iarmarocul Moldovenesc Tecuci 2022 - ziua3-26mic

Iarmarocul Moldovenesc Tecuci tradiţie şi comerţ

   Iarmarocul Moldovenesc Tecuci cea mai importantă sărbătoare populară din Tecuci

Iarmarocul de Sfânta Maria continuă să rămână unică şi cu siguranţă cea mai importantă sărbătoare populară din Tecuci, precum şi a oamenilor din comunele din jurul acestei localităţi, fapt probat şi de aglomeraţia fără precedent din acest an. Acesta pare să fi debutat la începutul celei de a două jumătăţi a secolului al XVII-lea, fiind menţionat, pentru a doua oară, şi în anul 1711 (exact cu trei sute de ani în urmă!) şi în “Cronica Ghiculeştilor”.

Nu putem încheia relatarea de faţă fără a face şi o succintă evaluare a evenimentului actual la care am fost şi continuăm să fim cu toţii martori.

   Iarmarocul Moldovenesc Tecuci cel mai reuşit dintre toate cele care s-au succedat de după 1990

Ediţia din acest an a Iarmarocului Moldovenesc, desfăşurată pe parcursul unei perioade de timp mult mai scurte (din cauza crizei), poate fi considerată, cel puţin din punct de vedere organizatoric drept cea mai reuşită dintre toate cele care s-au succedat de după 1990 şi aceasta pentru că atât reprezentanţii Primăriei, cât mai ales Administraţia Pieţii în întregul său s-au implicat într-un mod responsabil şi mult mai eficient în gestionarea întregului eveniment.

Astfel, principalele puncte de distracţie pentru copii şi tineret au fost concentrate într-o zonă centrală, iar tarabele cu produse dintre cele mai diverse ale negustorilor locali, dar şi din întreaga ţară, au fost orânduite în cadrul unui plan în formă de U sau a câtorva refugii astfel încât oamenii să se poată deplasa cât mai comod cu putinţă.

Iarmarocul Moldovenesc Tecuci 2022 - ziua3-38mic

  Iarmarocul Moldovenesc Tecuci oferta atât de generoasă a producătorilor şi distribuitorilor

Poate că ar fi fost mult mai bine că oferta atât de generoasă a producătorilor şi distribuitorilor de gustări apetisante sau băuturi să nu fi fost plasată în zona intrării sau în partea de nord, pentru că din cauza vântului fumul (enorm de mult) şi mirosurile s-au răspândit pretutindeni deranjând mulţimea care nu venise neapărat pentru aşa ceva. Ce să mai spunem de cheflii concentraţi în zona cea mai importantă, adică la intrare-ieşire.

Remarcăm, totodată efortul poliţiei de a asigura o fluidizare cât mai bună a traficului în perimetrul din jurul locaţiei iarmarocului.

Câteva clipuri video AICI Galerie de poze AICI

Autor prof. Ştefan Andronache – Monografia Tecuciului

3 thoughts on “Iarmarocul Moldovenesc Tecuci tradiţie şi comerţ

 1. Mi-a placut articolul! Felicitari pentru Politia tecuceana, pentru conducerea pietii. Totusi, ce a uitat semnatarul articolului sa aminteasca e faptul ca trotuarele de pe strada Cuza-Voda, o strada atat de „productiva” pentru comunitatea noastra, dateaza tot de pe vremea domniei lui Dumitrascu Voda. Au mai peticit pe ici, pe colo, proprietarii depozitelor cate o bucatica, astfel ca aceste trotuare au devenit cosmarul copiilor cu biciclete sau mamicilor cu landouri. In fine, caravanele vor pleca iar noi ramanem cu speranta ca macar pavelele vechi, cele scoase de pe trotuarele centrale, care s-au schimbat prin tot orasul, le vor planta edilii si pe strada noastra!

  1. Strada dateaza din prima jumatate a secolului al XIX-lea.
   Initial, ea purta numele de Cahul, dat fiind implicarea mai multor tecuceni in administrarea acestui tinut de Basarabia, dar dupa moartea lui Al. Ioan Cuza, tecucenii, in semn de pretuire pentru
   primul domnitor al Principatelor Unite, i-au schimbat numele.
   Intr-adevar, aceasta cale de acces astazi arata jalnic desi ar trebui sa fie o carte de vizita pentru puhoiul de lume care o strabate adesea.
   Chiar eu, ieri seara, cand m-am intors din Iarmaroc, m-am impiedicat prin gropi. Ce sa mai spun de zona podului care este monument de arhitectura? Acesta se afla tinut in intuneric complet, noroc de luminile masinilor care te ajuta sa te descurci, cat de cat, pe trotuarul care arata ca dupa un bombardament cand strazile orasului au fost distruse de obuzele germane.
   Speram ca aceasta importanta artera de circulatie sa arate, in curand, asa cum se infatiseaza, adica impecabil, tronsonul strazii 1 Decembrie 1918, intre zona rondului si podul de peste raul Tecucel.

Comments are closed.