spitalul-municipal-Tecuci

La Spitalul de pediatrie din Tecuci – Pacienţii se internează cu pături şi radiatoare aduse de acasă

Despre ,,bătrânul” spital ,,Anton Cincu” din Tecuci am scris chiar cu puţin timp în urmă prezentându-i pe larg bolile grave de care suferă. La fel de suferind este şi unul dintre ,,puii” săi, secţia de pediatrie, sau cum îi mai spun tecucenii, Spitalul de copii.

Aproape la unison, cadre medico-sanitare şi pacienţi reclamă faptul că aici temperatura din saloane este în această perioadă mai scăzută decât cea de afară. Frigul este atât de mare, mai ales noaptea, încât ar putea deveni un factor agravant pentru starea de sănătate a celor aproximativ 40 de copii internaţi pentru diverse afecţiuni.

Pentru a putea sta totuşi în condiţii cât de cât omeneşti, la internare, pacienţilor li se spune că ar fi bine să-şi aducă de acasă pături, schimburi şi radiatoare electrice.

Şefa secţiei de pediatrie a spitalului din Tecuci, doctoriţa Margareta Constantinescu spune că aproape zilnic face naveta pe la diverse societăţi comerciale de la care uneori reuşeşte să obţină diverse sponsorizări prin care să amelioreze o parte din suferinţele micilor pacienţi. Rezerva de mâncare a ajuns demult la limita critică şi doar pachetele de acasă sau donaţiile unor oameni cu suflet mai reuşesc să acopere necesarul de hrană al copiilor.

De exemplu, S.C. Amep Pack a făcut o sponsorizare de câteva milioane în produse alimentare, iar S.C. Hactex a donat spitalului aproape o sută de metri de pânză albă pentru cearşafuri. Frigul, lipsa de medicamente şi de alimente îi determină pe unii părinţi să refuze să-şi interneze copiii aici preferând să recurgă la alte soluţii de tratament mai mult sau mai puţin eficiente. Din lipsa banilor s-a ajuns până acolo, încât perdelele de pânză din secţie să fie transformate în cearşafuri de pat.

Administraţia spitalului tecucean a făcut unele diligențe către Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate şi către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, pentru a obţine fondurile necesare achiziţionării şi instalării unei centrale termice pe gaz metan. Acest fapt ar permite o scădere semnificativă a cheltuielilor cu agentul termic şi în acelaşi timp o creştere a gradului de confort… termic.

Dacă pacienţii sau familiile lor nu sunt încă trimişi să cumpere vreo centrală termică sau elemenţi de calorifer, aceştia îşi suportă însă din banii lor unele medicamente, seringi sau alte consumabile sanitare.

Cadre din conducerea Spitalului ,,Anton Cincu” au reuşit să capaciteze societatea comercială Majestic din Tecuci pentru o sponsorizare constând în procurarea unei microcentrale pentru secţia de pediatrie. S-au făcut măsurători, s-au făcut calcule şi rezultatul a fost că cheltuielile depăşesc o sută de milioane de lei, pe care din păcate această societate nu-i poate suporta singură.

Coordonatoarea Spitalului de Copii din Tecuci, dr. Margareta Constantinescu, speră că în perioada următoare, împreuna cu  colegii din consiliul de administraţie va reuşi să identifice şi alţi sponsori care prin efortul lor conjugat pot diminua mult suferinţele micilor pacienţi.

Publicat in ziarul  Viața liberă – in noiembrie  2000

Articol extras din volumul “Memoria hartiei”,  autor Viorel Burlacu